Европа намалява парите за развитие на бедните региони - DC news

Европа намалява парите за развитие на бедните региони

Страните членки на Европейския съюз се договориха да намалят средствата за бедните региони, предимно в Източна Европа, в бюджета за идната година, като същевременно увеличат разходите за управление на бежанските потоци и стимулиране на растежа, предаде Ройтерс.

Предложение на Европейската комисия за увеличаване на парите за справяне с мигрантската криза в бюджета на ЕС за 2017 година бе изцяло подкрепено от европейските правителства. Това ще доведе до близо 25-процентово повишаване на плащанията за миграция и сигурност спрямо бюджета за текущата година, съобщи Съветът на ЕС.

Бюджетът за миграция през 2017 г. ще достигне 5,2 млрд. евро, като средствата ще бъдат насочени към подсилване на външните граници, разпределение на кандидатите за убежище и интеграция на мигрантите. Още 2,2 млрд. евро ще бъдат отделени за действия извън ЕС, целящи борба с причините за мигрантските потоци.

Европейските правителства подкрепиха и увеличаване с 9 на сто до 19 млрд. евро на финансирането за европейски проекти, целящи стимулиране на растежа и създаване на работни места.

За да компенсират по-високите разходи за миграцията и трудовия пазар, страните членки се споразумяха да свият други разходи и да намалят средствата за най-слабо развитите региони, които през 2017 г. ще бъдат с близо 24 на сто по-малко на годишна основа.

 

Източник: manager.bg

Подобни статии

Top