Европейската комисия официално предложи безвизов режим за турците

Европейската комисия предложи днес на Европейския парламент и на Съвета на ЕС да отпаднат визите за турските граждани.

Комисията отбелязва, че Турция все още не е изпълнила всички изисквания, необходими за въвеждането на безвизов режим, но очаква това да се случи в ускорен порядък. Пет от 72-те изисквания досега не са изпълнени. Предложението на ЕК е визите да отпаднат от юни тази година.

За да бъде този срок спазен, необходимо е Анкара да предприеме допълнителни промени в областите на борбата с корупцията, защитата на данните, правното сътрудничество с всички държави в ЕС, да укрепи взаимодействието с Европол, да въведе промени в законодателството за борба с тероризма.

Безвизовият режим няма да се отнася за пътувания до Ирландия и Великобритания, както и до асоциираните към ЕС Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

От своя страна Турция отменя визите за гражданите на страните от ЕС, в това число и на Кипър, където все още не е разрешен конфликтът с Гърция.

Друго важно решение е държавите от ЕС, които решат временно да не приемат мигранти, да плащат по 250 хиляди евро за неприет пришълец.

Промяната е предложена като част от измененията на регламента от Дъблин. Според предложените промени и занапред държавите от ЕС, където мигрантите първо са пристигнали, ще трябва да разглеждат молбите им за убежище. ЕК предлага, когато дадена държава бъде залята от прекомерен поток мигранти, да може те да бъдат разселвани „справедливо“ в останалата част на ЕС.

Дали дадена държава е „прекомерно“ залята от мигранти ще се преценява според броя на местното население и благосъстоянието на страната. Ще бъде отчитан също броят на вече разселените мигранти, приети от всяка държава. Великобритания и Ирландия отново са в правото си да не прилагат промените, ако те бъдат утвърдени.

Снимка: banker.bg

Подобни статии

Top