Европейската седмица на мобилността стартира с детски празник - DC news

Европейската седмица на мобилността стартира с детски празник

По повод Европейската седмица на мобилността (16 – 22 септември) Регионалната инспекция по околна среда и води – Пловдив съвместно с община Пловдив и район „Централен“ за втора поредна година организират детски празник.

На 16 септември от 10.30 до 12 часа в Цар-Симеоновата градина ще бъдат обособени няколко къта за деца от 6 до 9 години. Там ще се проведат състезания по скоростно и майсторско управление на велосипеди, тротинетки и ролери. Децата ще могат да се  включат и в забавни състезания по безопасност на движението и да рисуват на асфалт.

В празника участие ще вземат малчуганите от детските градини “Каменица”, Люляк”, “Малкият принц” и ученици от началните класове на училищата “Св. Патриарх Евтимий” и “Паисий Хилендарски”.

Към инициативата се присъединява и „Макском“ ЕООД,  което осигурява за състезанията по скоростно каране два велосипеда. Най-бързите участници в състезанията ще получат награди велосипед, тротинетка и ролери, осигурени от община Пловдив. За момичето, преминало 100-метровата скоростна отсечка за най-кратко време спонсорът на детския празник осигурява колело от новата си колекция. Всички участници ще получат наръчници за майсторско каране на велосипеди и подаръци от организаторите.

През 2015 г. в инициативата се включиха над 100 деца от 5 детски градини и училища в Пловдив. Тази година очакваме около 150 деца. Мотото на кампанията е „Интелигентно придвижване. Силна икономика“.

Седмицата на мобилността ще бъде отбелязана и в пловдивския район „Южен“.  Празникът ще започне в 10:00 часа с велосипедно състезание на площадката за безопасност на движението намираща се на  ул. „Скопие“.

Ще се проведе и конкурс за рисунка на асфалт на тема  „Аз карам велосипед“. Желаещите да рисуват могат да дойдат от 10:30 часа на кръстовището на улиците „Кичево“ и „Горно Броди“. За отличилите се участници са предвидени медали за първо, второ и трето място в съответните възрастовите групи, също грамоти и предметни награди.

Празникът ще завърши с  томбола, на която ще бъдат раздадени големи награди като велосипед, тротинетка и комплект ролери.

Подобни статии

Top