Европейски възможности за бизнеса в Асеновград

Новият програмен период и възможностите за кандидатстване с проектни предложения по оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Иновации и конкурентоспособност“ и Програмата за развитие на селските райони през настоящата година бяха представени днес пред бизнеса в Асеновград.

Информационната среща се организира от Областния информационен център в рамките на националната кампания „Успешни заедно”.

Предприемачите научиха и за възможностите, които им дава предстоящият старт на Националния иновационен фонд. Тази година държавният бюджет ще финасира иновативни идеи в четири основни направления- мехатроника,  информационни технологии, здравословен начин на живот, креативни индустрии в областта на културата и дизайна.

До момента по програмата са усвоени 45 милиона лева, разказа Веселина Велчева, регионален представител за Пловдив на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Тя уточни, че финансовата подкрепа от Националния иновационен фонд е 80 % безвъзмездна.

Асеновград има сериозен потенциал за финансова подкрепа на бизнес проекти от европейски фондове, каза Мария Витанова-Вълканова, управител на Областния информационен център. По думите й  голяма част от фирмите вече са работили по европейски проекти, важен фактор е Сдружението на предприемачите и доброто сътрудничество с общината.

До дни се очаква да бъдат оповестени основните параметри на процедурата

„Енергийна ефективност за малките и средни предприятия“. Тя дава възможност на фирмите да подобрят производствената си техника, отпусат се средства и за подобряване на технологичната база.

 

Подобни статии

Top