Евстатиев бил невинен, отслабнал е с 35 кг (ВИДЕО)

С 35 килограма е отслабнал бившият кмет на Стрелча Иван Евстатиев след ареста си за изнасилване на 17-годишната ученичка Ирена Б., съобщи пред журналисти адвокатката му Ташкена Колчева. Днес Евстатиев бе оставен отново за постоянно в ареста, като мярката му е окончателна и не подлежи на обжалване.

Пловдивският апелативен съд отсъди, че че здравословното му състояние не е такова че да се промени мярката за неотклонение.

Евстатиев обаче дойде в залата окован с белезници, видимо измършавял и неориентиран. Докато го питаха дали знае за какво е в залата, той отговаряше, че няма представа.

Пред съда прокурорът от Окръжен съд Димитър Махмудиев настоя бившият кмет на Стрелча и бивш председател на ОбС-Пазарджик да остане в ареста. Той се мотивира с това, че Панагюрският районен съд е критикуван неоснователно в жалбата от адвокат Ташкена Колчева и че е взел предвид само показанията на изнасиленото момиче. Според магистрата двете психолого-психиатрични експертизи показвали, че Евстатиев е в ясно и адекватно състояние.

„Нормално е, човек, попаднал в ареста, особено ако е важен и се е мислел за недосегаем. Поведението на обвиняемия говори за силно чувство за безнаказаност. Последните 10 години, в които е заемал такива длъжности са допринесли за това. От положението, в което сам се е поставил е ясно, че той едва ли вече се реализира като политик или общественик“, посочи прокурор Махмудиев в съдебната зала.

Той се възпротиви на това, че в жалбата на адвокат Колчева Панагюрският съд е упрекнат, че не се е съобразил с чистото съдебно минало на бившия градоначалник на Стрелча.

Веднага след него Ташкена Колчева заяви, че не твърди, че Евстатиев е невменяем. Твърдя, че здравето му е такова, че не може да му се окаже адекватна помощ и грижа нито в ареста, нито в Пазарджишкия затвор, посочи юристката. Тя обясни, че е проверила дали в затвора има психиатър или психолог и се оказало, че в момента там няма такъв и се викат външни специалисти. Според нея ако бившият кмет продължава да не се лекува, щял да отключи биполярното си разстройство, от което страдал през 2008 година.

„Вярно, че Евстатиев е извършил простъпка, това е морално укоримо. Но не е престъпление“, категорична беше Колчева. В пледоарията си пред съда тя отново заяви, че пострадалото момиче не е било девствено при сексуалния акт и подчерта, че той е бил доброволен. Според нея в първия си разпит, на другия ден след случилото се, Ирена твърдяла точно това. Едва във втория разпит започнали да се прокрадват думички, че е пила алкохол, а в третия девойката вече твърдяла, че не помни нищо, макар преди това да е разказвала с подробности как са се случили нещата. По думите на юристката този трети разпит е подготвен, а в него ученичката твърдяла, че е сънувала част от нещата, които са й се случили.

Три пъти момичето казвало, че не е било заплашвано от Евстатиев. Това твърдял само баща й пред медиите.

В последната си дума пред съда каза Евстатиев помоли за по-лека мярка, а пред медиите заяви, че е невинен.

 

Подобни статии

Top