ЕГ „Иван Вазов“ най-предпочитана от седмокласниците

Езикова гимназия „Иван Вазов“ ще приеме учениците с най-висок бал през тази година. Момичето, което е изкарало най-високи оценки на двата изпита от външното оценяване при седмокласниците и има бал 35,925, влиза в паралелката с испански език.

Английският език в бившата Руска гимназия е бил и най-предпочитан от кандидат-гимназистите, като в него са пожелали да бъдат приети 1366 деца. На второ място сред най-предпочитаните гимназии се нарежда Езикова гимназия „Пловдив“. Тук в паралелките с английски език са пожелали да влязат 1135 кандидати. Бившата английска гимназия е и с най-висок минимален бал за прием. За да влязат в нея, децата е трябвало да имат бал поне 31,244 при възможен 36.

Сред петте най-желани специалности са също английският в Хуманитарната гимназия и немските паралелки в Езиковите гимназии „Иван Вазов“ и „Пловдив“.

Нито един ученик няма максимален бал в пловдивска област. Единственият ученик, който имаше максимален бал в пловдивско училище, всъщност кандидатства в Софийската математическа гимназия. В Пловдив изобщо не е кандидатствал. Това е Евгени Кайряков от Математическата гимназия, който има служебни шестици заради участието си в национани олимпиади, уточни председателят на Комисията за прием след седми клас в инспектората Рангел Райчев.

Като цяло петте ученици с най-висок бал отиват и в най-елитните гимназии, а именно Езикова гимназия „Иван Вазов“, Езикова гимназия „Пловдив“, ОМГ и хуманитарната. Сред професионалните гимназии на първо място е търговската, като най-предпочитания профил там е банково дело с немски език.

От общо 3 058 участвали в първото класиране, 177 деца не са приети никъде.

Тези ученици, които всъщност не са класирани, това са ученици, които са писали прекалено малко желания и са писали само елитни училища, закъдето не им стига бала, поясни Райчев.

Именно затова експертите от РИО съветваха в заявленията за кандидатстване да се пишат повече желания, като тази година възможностите бяха за 43 позиции. Само едно момче от Пловдив е посочило всички 43 желания и е прието по 17-то желание, посочи председателят на Комисията.

Той съобщи още, че след първото класиране заради малко кандидати се закриват 7 паралелки в областта – 3 в пловдивски училища и по една в Асеновград, Карлово и Първомай. Това са Информационни технологии в СОУ „П. Яворов“, фризьорство с немски език в ПГ „Ана Май“, електрообзавеждане и транспортна техника в ПГ по транспорт в Пловдив. В Асеновград се закрива паралелката по електронна търговия в ПГ „Иван Асен ІІ“, в Карлово – компютърна графика в СОУ „Христо Проданов“, а в Първомай – също електрообзавеждане и транспортна техника.

От 26 до 30 юни приетите по първо класиране ще могат да се запишат, а тези, които не са приети, да участват във второ класиране. В заявлението учениците не може да променят и пренареждат желанията си. Мястото им се пази, но само ако не бъдат приети на по-предна позиция. Резултатите от втория етап на класиране ще станат ясни на 3 юли.  Записването е от 6 до 8 юли. На следващия ден ще бъде обявен списъкът с незаетите места.

Подобни статии

Top