Една година условно за бившия кмет на Куклен

Едногодишна условна присъда с три години изпитателен срок даде Пловдивският окръжен съд на бившия кмет на Куклен Димитър Сотиров за сключване на неизгодни сделки, нанесли щети за близо 1 милион лева на общината. Сотиров беше лишен също от право да заема  обществена  длъжност за срок от две години.

Той беше признат за виновен в това, че през периода от 03.04.2008 г. – 30.12.2009 г. като кмет на Куклен се е разпоредил с парични средства в размер на близо 10 хиляди лева от бюджета на общината в полза на други лица.

Сотиров беше признат за невинен по другите му повдигнати обвинения – затова че е присвоил 100 000 лв., собственост на Община Куклен и че е улеснил Иван Апостолов за извършване на престъпление по служба.

Сотиров е признат за невинен, че е нарушил служебните си задължения съгласно Закона за обществените поръчки и Закона за общинските бюджети, като е сключил договор за доставка на бетон между Община Куклен и местна фирма, за да облагодетелства собственичката. Бившият кмет е оневинен и по обвинението в безстопанственост, свързано с изграждането на канализацията в Куклен, където са последвали значителни щети за общината в размер на 1 012 557 лв.

Заместникът му Иван Апостолов беше оневинен изцяло. Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Top