Езиковите гимназии в Пловдив – лидери в конкурс за есе

izrael

„Ставаме по-силни, когато сме заедно. И това е урокът, който аз смятам да предам на децата си“. Тези думи на възпитаничката на ЕГ „Пловдив“ Нина Желязкова накараха съученици и гости да прекъснат есето й с възгласи на одобрение и аплодисменти.

На тържествена церемония и при препълнена зала в Дома на техниката снощи д-р Невен Енчев и Яков Джераси връчиха отличията на Израелско-Български институт в национания конкурс за есе на тема „Спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война“.

„Изключително силен прочит – не само исторически, но и съвременен, на един от най-хуманните актове в нашата история – спасяването на българските евреи от лагерите на смърттта. Гордеем се с тези умни млади хора. Но, това ни затрудни изключително при определянето на победителите. Затова излъчваме три първи награди, съобщи д-р Невен Енчев.

Джордж Дриймър и Айлин Фейзулова от ЕГ „Иван Вазов“ и Нина Желязкова от ЕГ „Пловдив“ са призьорите, заели първите позиции в конкурса. По традиция и тази година победителите заминават на посещение в Израел, където ще имат интересни срещи с оцелели от Холокоста, с наследници на български евреи, срещи с представители на Израелския Кнесет.

Своя поглед от Държавата Израел след посещението си там представи единият от победителите в миналогодишното издание на националния ученически конкурс Божидар Александров.

Той разказа не само за интересните, но и много емоционални моменти като гостуването му в дома на български евреин, спасен и живял в дома на баба му в Пловдив в годините на Втората световна война. „Посрещна ме с българско сирене и българско кисело мляко“, не скри Божидар.

Младите хора бяха категорични, че книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер“, по която те писаха есетата си, не само ги е впечатлила, но им е дала и силен повод за гордост като българи.

Те продължиха думите на д-р Невен Енчев и Яков Джераси, че учениците днес, ще са утрешните дипломати и външнотърговски представители, бъдещите български посланици по света от всяка обществена сфера, които ще носят гордостта на българите за този ярък пример на хуманност и толерантност.

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top