Езотерични пейзажи в ХебросАрт

gumelia

Изложба живопис „Езотерични пейзажи II“ на художничката Цветана Янева Гумеля, ще бъде открита в пловдивската галерия ХебросАрт днес в 18.00 ч.

Появилият се през Ренесанса като самостоятелен жанр пейзаж отдавна е излязъл от рамките на добросъвестното претворяване на природата със средствата на изобразителното изкуство. Днес той варира в доста широки граници от фотореалистични до почти абстрактни творби и сякаш е по-скоро настроение, внушение и дори – защо не? – ЕЗОТЕРИКА. Един своеобразен триумф на безсмъртния дух над тленната материя.

Цветана Гумеля показва своите немислими гледни точки и доказва, че художникът не е просто възторжен или критичен наблюдател. Доверява ни една обърната представа за уж добре познатия ни свят. Тук небето е нажежено, а теренът въздушен. Понякога този въздух тежи като камък над прозрачната до призрачност земя. Виждаме орнаментика от далечни екзотични страни, темпераментна, ритмична и невъобразимо загадъчна като образната писменост на изчезнала цивилизация. Или като нотопис на музика от тайните дълбини на далечна галактика. Нещо като минало и бъдеще…или като спомен от бъдещето.

А всъщност сигурни ли сме, че морето е синьо?

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top