Екзотични пеперуди гостуват в Пловдив (СНИМКИ)

Една от най-големите пеперуди в света – Тизания Агрипина гостува на Природонаучния музей в Пловдив. Тя е част от частната колекция на зооинженера от Ямбол Петко Петков.

На откриването присъстваха самият колекционер, кметът на Пловдив Иван Тотев, зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на музея Огнян Тодоров.

Събирана в продължение на 30 години, колекцията от препарирани безгръбначни включва едни от най-големите и най-красивите пеперуди, бръмбари и много други насекоми от България, Африка, Азия и Америка.

Започнал още като дете, Петко Петков е събрал над 2 000 вида екзотични насекоми. Колекцията Петко съхранява в дома си на специални стелажи, които са като чекмеджета, защото пеперудите трябва да се съхраняват на тъмно, за да запазят ярките си цветове.

По-екзотичните представители са закупени чрез интернет от чужбина. Една от най-скъпите пеперуди, е и една от най-големите в света – Тизания Агрипина. Тя е на стойност 25 долара. Тизания Агрипина е най-голямата нощенка в света, която достига до 32 см. и идва от Южна Америка, Амазония.

Експозицията с екзотични препарирани пеперуди се показва за пръв път в България и е най-богатата в страната. Изложбата ще остане в Пловдив два месеца, а за да се насладите на красотата на пеперудите не е необходимо да заплащате допълнителен вход.

Директорът на Природонаучния музей – Огнян Тодоров заяви, че скоро посетителите на музея ще могат да се насладят и на живи пеперуди. По негови думи пеперудариумът ще отвори в срок от около два месеца.

Подобни статии

Top