Екоактивисти ритаха топка пред РДНСК в защита на зоопарка (СНИМКИ И ВИДЕО)

11798077_10204246794561038_1340949311_n

Мач с предрешен изход изиграха екозащитници пред пловдивската Регионална дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/. По този начин те протестираха за пореден път заради бездействието на институциите и в частност на строителната дирекция по повод многобройните, подадени от тях сигнали за започналите строителни дейности в пловдивския зоокът.

Маскирани като клоуни и с торби на главите, природозащитниците окупираха тази сутрин регионалният офис на РДНСК в Пловдив. Някои от тях бяха влезли в ролите на премиера Бойко Борисов, кмета Иван Тотев, зам.-кмета Димитър Кацарски и бившия главен еколог на общината, а сега шеф на РИОСВ – Стефан Шилев.

Точно един месец, откакто сме внесли сигнала в РДСНК. В него вече се съдържат факти и документи, които са напълно достатъчни, за да се констатира правотата на нашите твърдения закононарушенията, които сме посочили. На РДНСК обаче явно един месец не им е достатъчен дори да придвижат някаква проверка до някаква разумна фаза, посочи пред медиите Георги Сербезов – председател на сдружение „Граждански контрол – защита на животните“.

Той припомни, че природозащитниците са внесли няколко сигнала и жалби в РДНСК. В една от жалбите те настояват да се отмени строителното разрешение за зоокъта. По нея от дирекцията е получен отказ за разглеждане с мотива, че членове на екологични организации нямат правен интерес да искат такава отмяна. Според Сербезов най-голямото нарушение е липса на оценка за въздействие на околната среда. Разрешението за строеж не е влязло в сила, защото сме го обжалвали, твърдят още природозащитниците. Затова днес те изиграха символичен мач на гражданите с институциите.

Това е предрешен мач на гражданите и държавните, в случая общинските контролни органи. 6 секунда/15 секунда – тук сме, за да покажем метафорично и чрез пърформанс как се развиват нещата в държавата вече дълги години и вероятно много дълго занапред, защото не виждаме индикация за каквато и да е промяна, обясни една екоактивистките – Петя Плачкова.

Докато траеше пърформансът, озаглавен „Изчезващата градска зеленина“, вратите на строителната дирекция останаха затворени. На опита на DCNEWS да се срещне с някой от местното ръководство, ни бе отговорено, че в момента има оперативка със служителите.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top