Екоактивисти търсят идеи за зелените площи на Пловдив

Интерактивна среща на тема „Идеи за зелените площи в Пловдив:  каква ще е съдбата на парковете в града ни?“ организира инициатива „Да спасим пловдивските паркове“. Сред инициаторите са екоактивистите, които през последните няколко години протестираха срещу реконструкциите на градската среда, извършени от община Пловдив.

Природозащитниците канят всички граждани с отношение към опазването на парковете, независимо дали са архитекти, артисти, урбанисти, природозащитници или просто ентусиасти, на среща тази вечер (26 април) от 18:00 до 20:00 на ул. „Бетовен” № 12 (срещу сградата на EVN).

„Желаем да обсъдим в неформална обстановка предизвикателствата, свързани с опазването и устойчивото управление на зелените площи в Пловдив, възможните решения и добрите практики, които могат да се взаимстват от други градове в България и Европа. Имаме намерение да чуем мненията на гражданите, да се споделят интересни идеи и да се дадат предложения за общото ни бъдеще в един по-зелен град. За да катализираме подобен процес, ще ползваме известния формат за диалози „Световно кафене” (World café), чрез който различни хора могат да споделят своята визия по зададени проблеми по интерактивен начин.

След като през 2014г. и 2015г. от Гражданска коалиция за Пловдив инициирахме Гражданската инициатива „Да спасим пловдивските паркове” и организирахме почиствания на р. Марица и тепетата, информационни акции, протести и пресконференция за привличане вниманието на обществеността към зелените градски проблеми, сега се целим към формиране на споделена визия, която да съчетае екологични предизвикателства, икономически аспекти и общи действия. 

Напомняме, че интерактивната среща ще обсъжда сходни проблеми с казусите за Бедечка в Стара Загора, Морската градина във Варна, Борисовата градина в София, и останалите зелени площи в градовете.  От Гражданска коалиция за Пловдив се надяваме да спомогнем за трайното решаване на тези проблеми.“, твърдят от коалицията.

Подобни статии

Top