Екозащитници с апел за спасяването на парк „Отдих и култура“ (СНИМКИ)

protest grebna (1)

Еко- и природозащитници раздаваха днес на пловдивчани пред трибуните на Гребната база листовки с информация за това, което се случва с парк „Отдих и култура“. Акцията бе част от неформална информационна кампания под надслов „Да спасим парк Отдих и Култура“. Целта бе да бъде осведомена широката общественост какви са бъдещите проекти на общината за най-големия парк в Пловдив, за които жителите на града са слабо информирани.

Информационният бюлетин съдържа информация за проектите на общината за втори гребен канал и защо граждани и природозащитници се противопоставят срещу действията на управляващите. Той ще се разпространява от ръка на ръка, разказаха за DCNEWS участниците в акцията.

Активистите разясняваха какво се случва със зелените площи в града, как се управляват, как това влияе на здравето на хората и др. Разказваха и какви дела се водят в момента срещу проекта за втори гребен канал и строежа на зоологическа градина.

Те съобщиха, че с новото си съдебно решение Върховният административен съд задължава пловдивския съд да разгледа по същество законосъобразността на писмото по оценка на въздействието върху околната среда, с което местната екоинспекция одобрява негативните ефекти от изграждането на зоопарка. По този начин върховните съдии постановяват, че единствено надлежни експертизи могат да установят дали изливането на бетон и сечта на стотици дървета в границите на парк „Отдих и култура” не нарушава националното екологично законодателство. (Съдебното решение можете да видите тук).

Еколозите припомниха, че с предишно емблематично решение в началото на октомври Административен съд – Пловдив обяви, че екологичната оценка на ОУП в границите на територията на парк „Отдих и култура” е приета по незаконен начин. Според назначените от съда вещи лица е недопустимо зелените площи в Пловдив да се намалят до 11 кв.м./жител и 570 000 кв.м. храсти и дървета да се предвидят за изсичане, тъй като това противоречи грубо на нормативните изисквания. Експертната оценка напълно потвърди позицията на природозащитници, че смяната на ОУП застрашава съдбата на целия парк и най-големият бял дроб на Пловдив.

Снимки: Десислава Желязкова

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top