Екоинспектори конфискуваха в Асеновград защитени птици и ги пуснаха на свобода

Експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Пловдив и служители на РУП на МВР – Асеновград конфискуваха 6 пойни птици при съвместна проверка на пазарa в Асеновград.

По време на проверката на тържището екоинспекторите  са установили продажба на птици от защитени видове, което е нарушение на Закона за биологичното разнообразие. При появата на експерти от РИОСВ – Пловдив, нарушителите са изоставили клетките с птиците и са напуснали пазара.

Конфискувани са 6 птици – 4 зеленики, 1 конопарче и 1 диво канарче. Те са   пуснати на свобода в околностите на Асеновград.

От РИОСВ – Пловдив припомнят, че съгласно Закона за биологичното разнообразие се забранява улавянето и убиването на защитени птици, преследването и обезпокояването им, особено в периодите на размножаване; унищожаването или вземането на яйца, както и разрушаването или преместването на гнезда; притежанието, отглеждането, пренасянето и търговията с тях, а също – препарирането, притежанието, пренасянето и износа им извън граница.

Глобите са в размер до 5 хиляди лева, като допълнително на всеки брой защитена птица се налага обезщетение в размер на 40 лева.

Подобни статии

Top