Еколог: Българинът не е научен да изхвърля опасните отпадъци (СНИМКИ)

Негодни гуми, стари батерии, акумулатори и отработени масла предаваха днес пловдивчани в 6 пункта в целия град. Кампанията  е съвместна инициатива с екологични организации от столицата. Тя се организира от общината за пореден път, но все още малко хора си правят труда да събират опасните отпадъци и да ги предават, вместо да ги изхвърлят в контейнерите за боклук на „Чистота“.

Днес обаче пунктовете, които трябваше да заработят в целия град още в 10:30, стартираха работа час по-късно заради проблеми при пътуването на екипите. На пункта зад бившия ресторант „Стадиона“, се събираха основно гуми и батерии. Според представителя на екологичната организация, която събираше опасните отпадъци Милена Николова българинът все още не е привикнал да изхвърля опасните отпадъци на такива места. „Може би защото и кампаниите са безвъзмездни и само за изхвърлени автомобили се плаща, може би това е причината. Българинът все още не е свикнал за нещо, за което не получава пари да го предаде, независимо, че е отпадък и замърсява дома или градината му“ – смята Николова.

Минути след нашия разговор на мястото дойде Александър Димитров от Пловдив с торбичка изхабени батерии. Прочел в Интернет, че има акция за изкупуване и решил да се възползва.

„Живея наблизо и ми е удобно. Все пак е добре да се изхвърлят на правилните места, а не безразборно“ – посочи пловдивчанинът. Той събирал батериите в къщи и днес дори донесе  акумулаторни батерии от два лаптопа.“

Александър разказа, че винаги изхвърля батериите си в супермаркети или магазини, където има специално приспособени контейнери за опасни отпадъци. А от общината и екоорганизациите призоваха пловдивчани да се възползват от екокампаниите, за да бъде околната среда чиста и за бъдещите поколения.

 

Подобни статии

Top