Еколози обявиха за незаконен строежа на зоопарка в Пловдив (СНИМКИ)

ZOOPARK87

Еколози протестираха днес срещу строежа на нова зоологическа градина в Пловдив. От неправителствените организации алармират, че изсичането на зеленината в района продължава под предлог, че се премахват само стари и опасни дървета.

Според природозащитниците изграждането на съоръжението е незаконно, защото липсва влязъл в сила устройствен план на града, няма законно издадено строително разрешение, и не е спазена задължителната процедура по оценка за въздействие на околната среда.

Около 20 души протестираха срещу изграждането на новата зоологическа градина, а плакати илюстрираха незаконните според тях действия на кмета Иван Тотев. Еколозите са категорични, че издаденото разрешение от Община Пловдив е в противоречие с редица законови процедури.

„За да бъдат изпълнявани каквито и да е строителни дейности към този момент на това място трябва да има влязло в сила разрешение за строеж. Но няма такова. Трябва да има влязла в сила оценка за въздействие на околната среда. Няма такава и процедура не е провеждана, а ако е провеждана е била скрита“, каза Георги Сербезов, представител на сдружение „Граждански контрол и защита на животните“.

Друг сериозен проблем според природозащитниците е изборът на фирмата-изпълнител. „На 31 юли кметът, който е възложител, казва че Запрянови е представил оферта, която не отговаря. Само 2 месеца по-късно, пак със свое решение от 30 септември 2014 г., Иван Тотев вече кани единствено и само Запрянови да сключи договор“, коментира адвокат Атанас Петров.

Утре на сесията еколозите ще запознят съветниците с три алтарнативни общински терена, които предлагат като варианти за строежа на зоокъта.

„Има освен това и и становище, че на тази зоологическа градина не й е мястото тук поради факта, че животните ще заболяват. Причината е, че има влага от близостта на голям воден обект. Въпреки че преди това отново е била тук, зоологическата градина никога не е била законна“, каза Георги Стойчев от „Зелени Балкани“.

Припомняме, че в началото на месец юни беше направена първата копка на обекта. Кметът Иван Тотев тогава беше категоричен, че обжалване не може да има, защото е изтекъл срокът за оспорване на строителното разрешение.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top