„Еко Глобал“ загуби дело с иск за 20 милиона срещу община Пловдив

Комуналната фирма „Еко Глобал“ загуби дело срещу Община Пловдив с иск за 20 милиона лева. Това съобщи за DCNEWS шефът на правната дирекция в Пловдив Илиан Иванов. Върховният касационен съд реши, че фирмата няма право на обещетение заради прекратения преди години договор за сметосъбиране от страна на Общината.

„Еко Глобал“ е осъдена да заплати и 100 304 лева съдебни разноски на Община Пловдив по делата, които води близо 4 години срещу градската администрация.

Припомняме, че през 2002 г. „Еко Глобал“ печели конкурс за сметопочистването в шестте района на града. Според подписания 15-годишен договор от времето на градоначалника Иван Чомаков фирмата получава ежемесечно по 820 000 лв. На 15 октомври 2007 г. договорът е прекратен от страна на Общината. Единият от мотивите са наличието на множество жалби от страна на граждани, че градът не се почиства добре и боклукът не се събира редовно. Другата причина е, че фирмата е във финансова несъстоятелност и не може да изпълнява задълженията си.

През октомври 2012 година, в Окръжен съд – Пловдив постъпва иск за близо 20 милиона лева от страна на „Еко Глобал“, с който фирмата съди Община Пловдив за претърпени вреди заради прекратения договор. Тогава с решение на магистратите фирмата губи в частта от иска си в размер на малко над 18 милиона лева и продължава да води дела за останалите 1 080 000 лева.

След три съдебни инстанции решението на Върховния касационен съд от тази година е окончателно и не допуска повече обжалване от страна на комуналната фирма.

 

 

 

Подобни статии

Top