Ексбанкерът Калинкин остава зад решетките (СНИМКИ)

Пловдивският окръжен съд наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ за бившият банкер Красимир Калинкин. Срещу него и служителят на летище София Николай Мирчев бе повдигнато обвинение за извършени в периода м. март 2015 г. – м. януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната чрез използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта.

Пред окръжния съд днес наблюдаващият прокурор по делото Галина Андреева-Минчева поясни, че от 2011 година досега бившият шеф на ДСК е превел чрез финансовата си компания „К и К“ близо 5 млн. долара на шест фирми, които не извършват никаква дейност. При извършения обиск в офиса на фирмата му на бул. „Марица-Север“ доказателства за престъпната дейност са били намерени в лаптопа му. Нещо повече: използвайки кратък момент, докато полицейският служител излязъл от помещението, Калинкин се опитал да изтрие файлове от компютъра си и по този начин да укрие информация от разследващите.

В лаптопа били открити папки на латиница, в които имало фалшиви фактури за превод на пари. Отделно в компютъра съществували и файлове с печати, наслагвани допълнително върху фактурите чрез фотошоп. Платежните документи съвпадали с тези, открити в началото на разследването на хартиен носител. Банкови служители са свидетелствали пред разследването, че при извършване на преводите парите и документите давал Калинкин, а придружаващите го лица, сред които 29-годишният Николай Мирчев и Иванка Тенкова – собственик на друго недействащо дружество, само ги подписвали.

Николай Мирчев е другият обвиняем по досъдебното производство. Той е направил пълни самопризнания и е бил освободен под гаранция от 10 000 лева от прокуратурата. Другата свидетелка – Иванка Тенкова, била собственик на фирма „Йована 96“, от която също са правени преводи. Първоначално тя излъгала пред разследването, но при разпит пред съдия признала, че е била намесена в схемата. Тенкова била излъгала преди това от страх и лоялност към Калинкин, който преди години помогнал на покойния в момента мъж, с когото живеела за лечението му.

Има още шест фирми, по чиито сметки са превеждани пари за над 4 млн. долара по същата схема.

Пред съда бившият банкер обясни, че се е предоверил и в последната си дума заяви, че съжалявал, че е извършил услуги.  Той обаче не можа да довърши думите си, тъй като заради диабета си и от притеснение вдигнал кръвна захар. Наложи се синът му да му купи вода и затова беше дадена 10-минутна почивка.

След възстановяване на заседанието Красимир Калинкин обясни, че имал 75% инвалидност и нямало как да се укрие, тъй като тепърва му предстояло да вади нов протокол от здравната каса за лекарства. Той помоли да го оставят на свобода, за да може да поддържа здравето си. Адвокатът му представи ТЕЛК-ово решение за инвалидност и епикризи, че боледува от диабет и кардиомиопатия.

В определението си за налагане на най-тежката мярка съдия Елена Захова посочи, че в 4-те тома на делото има доказателства за 27 превода на обща стойност 997 723 долара, извършени от фирмата „Хоум енд Кеш кредит“. Тази фирма не извършвала никаква дейност. Според разследването обаче фиктивните фактури оправдавали мним внос на техника в страната. В момента се търси и откъде идват парите, които бившият банкер е превеждал, тъй като свидетелите не са разполагали с пари. Всъщност две от фактурите – от януари тази година, са преведени от името на дружеството на самия Калинкин. Ексбанкерът обаче каза, че е извършвал услуга на Мирчев, който щял да му връща допълнително преведените пари.

Съдът прие, че има опасност Калинкин да извърши друго престъпление, а също и да се укрие. Съдия Зашева поясни, че обвинението е по текст от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 10 години затвор и глоба до размера на двойната сума по преводите. Затова го остави в ареста.

Мярката може да бъде обжалвана в тридневен срок пред Апелативния съд.

 

Подобни статии

Top