Ексбанкерът Калинкин под домашен арест в Куклен

Пловдивският апелативен съд пусна под „домашен арест“ бишвия банкер Красимир Калинкин днес. Съдът отмени като незаконосъобразна мярката „Задържане под стража“, наложена от Окръжния съд миналия петък /13 май/.

На днешното заседание адвокатът на Калинкин Васил Василев обяви, че по делото са разпитани нови свидетели. Но според юриста в показанията на тези свидетели – Тома Томов и Николай Мирчев, има съществени противоречия.

Адвокатът отново изтъкна, че здравословното състояние на бившия банкер е тежко и припомни, че той страда от тежък диабет и исхемична болест на сърцето.

Прокурорът от апелативна прокуратура Росен Димов пък настоя за потвърждаване на ареста, тъй като имало достатъчно доказателства, които обосновават извършеното престъпление. „Това е сравнително рядко използван текст от Наказателния кодекс, който предполага износ на пари извън граница чрез банкови сметки в чужбина, посредством документи с невярно съдържание – фактури и декларации“, обясни Димов. По думите му Калинкин е действал като подбудител и помагач на другия обвиняем –  Николай Мирчев, като двамата са успели да изнесат чрез различни фирми в Китай сумата от 987 хиляди лева.

Прокурорът напомни също, че бившият банкер се е опитал да изтрие файлове от лаптопа си, докато полицаите са обискирали офиса му. Той отново посочи, че в компютъра е имало копия на фактурите, иззети по делото и на печати, които можели да се насложат на всяка една фактура.

При разпита на една от свидетелките пък станало ясно, че подобна дейност е била развивана от  Калинкин от 2011 година, а в момента митница Варна извършва проверки дали са били внасяни китайските стоки, за които са изнасяни парите, но досега такова нещо не било установено.

Апелативният съд обаче прецени, че въпреки наличието на достатъчно доказателства, че бившият банкер е съпричастен към престъплението, няма вероятност той да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова му наложи „домашен арест“, който Красимир Калинкин трябва да изтърпи в дома си на ул. „Демокрация“  в Куклен.

 

Подобни статии

Top