Ексклузивна прожекция на филм, посветен на Андрей Баташов (ВИДЕО)

Poster_Batashov - Lucky Cinema WEB

Ексклузивна прожекция на филма „С глава в стената“, посветен на 50 години от рождението на покойния актьор Андрей Баташов ще се състои тази вечер от 18.45 ч.  в Лъки Синема. Входът е свободен за зрителите. ВХОД СВОБОДЕН

Документалната 54-минутна лента „С глава в стената“ разказва за живота и съдбата на една духовна, талантлива и самотна личност в едно безмилостно и жестоко време.

За аристократа по произход и благородник по дух, за таланта и  саморазрушението.

За избора да бъдеш сам на сцената и да придадеш блясък на тази самота.

Този филм има дълга предистория, предопределена от приятелството ни с Антони Цонев и Андрей Баташов. Филмът е, както за Андрей, така и за цялото театрално поколение, което трябваше да преживее едно страшно цунами, което премина през българската култура и почти я отнесе. Но българският театър се оказа по-жилав от цунамито, заявява сценаристът на филма Велислава Дърева.

Филмът за Андрей Баташов е една метафора – олицетворение на духовния човек в един бездуховен свят, на талантливия човек в една бездарна действителност, в която талантът не е броня и не може да опази човек. Андрей е истински аристократ, не само по произход, но и по дух. Във филма ще видите уникални кадри, които са непознати за широката публика”, допълва Дърева.

Тя споделя, че сценарият е написан само за три денонощия и благодари на всички, които са взели участие в снимките – майка му, студентите му, Стефан Данаилов, Симеон Сакскобургготски, Андрей Слабаков, Иван Лечев и много други популярни лица, колеги и приятели. Велислава Дърева признава още, че се подготвя и книга за живота на големия актьор, която се очаква да бъде представена навръх Андреевден.

Хората така и не започнаха да говорят за Андрей Баташов в минало време. Той е останал в паметта им, благодарение на истинското изкуство, което правеше. Това е филм за припомняне на изкуството, казва режисьорът на биографичната лента Антони Цонев. Някои хора са възкръснали приживе, защото са възкръснали духовно и Андрей е точно такъв, категоричен е той.

Филмът е документален дебют на Антони Цонев и ни предизвиква да си спомняме за актьорите не само с повод.

Андрей беше взискателен не само към себе си, но и към публиката – тези думи във филма отекват, сякаш са парафраза на поздрава в гладиаторските игри, която днес би звучала по-скоро така: “Аве, публико, обречените да те забавляват, те предизвикват!”.

Екип:
Режисьор – Антони Цонев,
Сценарист – Велислава Дърева,
Оператор – Делян,
Продуцент – Павел Павлов – „Ветрогон“

 

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top