Експертиза казва защо Атанас Тонев опитал да се самоубие

23-годишният Атанас Тонев от Стамболийски, който бе осъден на 8 години затвор заради катастрофата, при която загинаха 19-годишните близначки от Пловдив Яница и Виолета Филчеви и 22-годишния Ивайло Петров, застава отново пред Апелативния съд днес. Апелативните магистрати отложиха делото му преди месец, тъй като в папките нямаше характеристични данни за него.

Днес трябва да бъде готова и псхилого-психиатрична експертиза на 23-годишния младеж, който след катастрофата опитал да се самообеси, но бил спасен от съседка. Експертите ще дадат заключение каква е причината за опита за самоубийство му.

Припомняме, че младият мъж обжалва наложената му на първа инстанция присъда, въпреки че тя бе редуцирана с една трета, след като той се призна за виновен за пътния инцидент.

Припомняме, че катастрофата стана преди година – на 28 април 2015 г. в Стамболийски. Тогава, управлявайки „Ауди А4″, Атанас се опитал да изпревари със 107 км/ч. друг лек автомобил „Хюндай“, който завивал наляво и вече бил с включен ляв мигач.  След удара аудито започнало да се върти по часовниковата стрелка и странично да се хлъзга по пътната настилка. То напуснало платното за движение и се ударило в три коша, а после и в крайпътно дърво.

От удара на място загинали двете близначки – Яница и Виолета, на които само след месец предстоял абитуриентски бал и колегата на Тонев Ивайло Петров – баща на току що родено момиченце – Ивона. Самият Атанас успял да излезе от колата през прозореца на шофьорската врата и останал да лежи на земята, тъй като имал счупване на лявата тазобедрена става.

На първата инстанция Окръжният съд прие, че деянието му представлява особено тежък случай.  Именно тази квалификация обжалва Атанас. Адвокатката му настоява извършеното от него да се третира като причиняване на смърт на повече от едно лице.

Днес Апелативният съд отложи процеса за 30 май, защото се оказа, че в кориците на делото няма характеристични данни за извършителя. Назначена бе и псхилого-психиатрична експертиза, която да изясни каква е причината за опита за самоубийство на Тонев.

Подобни статии

Top