Експерти: Нивото на р. Марица започва да спада

Марица започва да спада

Пиковото повишение на нивото на река Марица край Пловдив е отминало и от днес започва спад на водите, съобщиха от Басейнова дирекция. Заради обилните валежи и невъзможността на почвите да поемат повече вода, вчера се е вдигнало нивото на всички реки от Източно Беломорския район. Марица се е покачила с 66 сантиметра при Пловдив, с 42 сантиметра край Пазарджик, а най-голямо и било повишението й при Първомай – с близо метър. Експертите са категорични, че в следващите часове нивата ще спадат.

Вчера е бил пикcj на повишенията нивата на реките в Източно Беломорски район предимно в горните и средните течения. Въпреки това стойностите са все още далеч от критичите, съобщи за ДС ТВ инж Караджов от Басейнова дирекция Пловдив.Системата за ранно предупреждение е отчела повишение на река Марица, Тополница и Стряма.С метър и осем сантиметра се е покачило нивото на река Чепеларска вчера. Река Марица се е покачила с 66 сантиметра при Пловдив,с 42 сантиметра край Пазарджик, а най-голямо и било повишението й при Първомай с близо метър.

Днес навсякъде вече валежите спряха и не се очакват значителни повишения на нивата на реките.В резултат на покачване нивото на река Тополница значителни количества са се влели в едноименния язовир и от вчера той контролирано се изпуска, за да се осигури свободен ретензионен обем. Големите язовири в региона също имат от 5 до 10 % свободен обем.

 

 

 

Подобни статии

Top