Експерт: Литературата, иззета от пазарджишките имамите, е опасна

Литературата, иззета от имамите, е опасн, твърди експерт
Литературата, иззета от 13-те пазарджишки имами, подсъдими по делото за радикален ислям, насажда разделение между християни и мюсюлмани в България. Това заяви днес пред Пловдивския апелативен съд проф. Йордан Пеев – водещ арабист и преподавател в СУ Климент Охридски и множество европейски университети. По думите му тази литература е опасна, а съвременното общество в нея се оприличава с 1 епоха отпреди създаването на българската държава.
Днес пловдивските магистрати изслушаха професора, който бе назначен като експерт по делото. Съдът отхвърли искането на адвокатите на подсъдимите за отвод на професор Пеев, както и искането им да не се приемат заключенията в експертизата, тъ й като тй бил арабист и историк, а не мюсюлмански теолог.
Адвокатите искаха отвод заради участие на професора в тв предаване, в което са били обсъждани арестите на ислямисти от Пазарджик, Пловдив и Асеновград през ноември миналата година. Магистратите приеха експертизата по делото и платиха на експерта 2000 лв.

В залата днес са 11 от подсъдимите имами. Отсъстват Ахмед Муса Ахмед, който е в ареста и Мохамед Камбер. 13-те имами обжалват присъдата на пазарджишкия окръжен съд, с която Муса е осъден на 1 година затвор, други двама са с условни присъди, а всички са глобени със суми от 1000 до 5000 лева.

Подобни статии

Top