Експерт от МОН: Пищовите за матурите станаха бизнес (СНИМКИ)

Направата на пищовите за матурите се е превърнала в бизнес, заяви представителят на дирекция „Организация, контрол и инспектиране” в МОН Лазар Додев – пише dir.bg.
Той показа и някои от помощните средства за неподготвени зрелостници. Най-впечатляващото от тях е цял учебник, отпечатан в изключително малък формат.

„Тази година вече сме открили девет фирми, които предлагат в Интернет средства за подсказване – т.нар. Bluetooth слушалки, обясни Додев пред Нова телевизия.

Той допълни, че най-сериозното средство за спиране на преписването на матурите и тази година си остава видеонаблюдението. Сега обаче, за първи път, камерите в изпитните зали ще записват и със звук.

„Кадрите ще се наблюдават в реално време в самото училище, в присъствието на директора и членове на училищната комисия”, поясни експертът.

След края на съответния изпит записите от камерите се изпращат в Регионалния инспекторат по образование и могат да бъдат проверявани както от неговите служители, така и от работещите в МОН.

„Предстои министър Меглена Кунева да реши как ще се разбъркват въпросите за матурите, така че за всеки ученик да има индивидуален вариант”, каза още Додев.

Вчера МОН обяви нови допълнителни мерки срещу преписването. Една от тях предвижда изпитните въпроси да бъдат подредени в една зала така че да има различен вариант за всеки един ученик. Друга мярка пък предвижда всеки зрелостник да има определено място по време на изпита, така че, ако камерите го заснемат да преписва, да бъде бързо разпознат.

Лазор Додев припомни и за писмото на МОН до главния прокурор Сотир Цацаров, в което министерството иска прокуратурата да проверява сигналите за преписване.

На 18 май ще се състои първият задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и външното оценяване по предмета в седми клас.
На 20 май е втората задължителна матура в 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас.

Подобни статии

Top