Екстрадираха нашенец, извършвал банкови измами в САЩ

Пловдивският апелативен съд окончателно допусна днес екстрадицията на Калоян Драгиев, поискана от властите на американския щат Тенеси.

Българинът е задържан за кражба на лични данни в 99 случая, банкова измама, използване на средства за неправомерен достъп – 18 случая, притежаване на средства за неправомерен достъп и други. Максималното предвидено наказание за тези престъпления в Тенеси е 30 години лишаване от свобода.

Драгиев, който имал двойно гражданство, е бил задържан през октомври 2011 г. в САЩ, освободен е под гаранция, но след като го пуснали, се прибрал в България. Той бил обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. На съдебното заседание днес стана ясно, че мъжът три пъти е сменял името си и в САЩ се подвизавал под имената Крис Драгиев, Светлин Драгиев и Койчо Драгиев. В два от случаите смяната е ставала по съдебен път – веднъж в САЩ, втори път у нас.

Мъжът извършвал банкови измами зад океана без знанието на титулярите. Пред съда защитниците му поискаха да не се удовлетворява искането за екстрадиция, а самият Драгиев настоя да бъде съден за извършеното престъпление в България и да излежи присъдата си тук, където е съпругата му, тъй като тя чакала дете. Апелативният съд обаче не уважи молбата му.

Решението е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

Подобни статии

Top