Електрозахранването към Смолян, Чепеларе и Пампорово е възстановено

Възтановен е токът в Смолян, Чепеларе и Пампорово

Електрозахранването към Смолян, Чепеларе и Пампорово е възстановено след като Електроенергийният системен оператор (ЕСО) успя да възстанови аварията по 110-киловолтов електропровод от мрежата си „високо напрежение“, която вчера спря захранването към трите места.

В останалата част на област Смолян (основно в общините Рудозем, Баните и Мадан) обстановката остава сериозна поради непроходимостта на много от пътищата, паднали дървета и все още изключени подстанции на ЕСО.

Проблемни по същите причини към момента остават части от област Пазарджик в общини Велинград и Батак, където усилията на EVN България и ЕСО са насочени към възстановяване на захранването в близките часове. Сериозна остава обстановката и в област Кърджали, главно в общините Ардино и Кирково, където при възстановяване дейността на подстанциите на ЕСО обстановката би се подобрила значително.

За тази цел екипите на EVN България работят по възстановяване на аварии по мрежата си „средно напрежение“, така че когато ЕСО възстанови дейността на подстанциите, клиентите на дружеството максимално бързо да получат захранване.

На места като община Кирково падналият близо 4 метра сняг се очаква да възпрепятства възстановителните дейности до края на седмицата, въпреки наличните моторни шейни и ангажираните допълнително екипи от други части на Югоизточна България.

Общо 160 аварийни екипа на EVN България работят за възстановяване на електрозахранването в засегнатите от стихията райони. Екипите са оборудвани с високопроходими автомобили, необходимата специализирана техника и инструменти за отстраняване на тежки аварии. Досега са регистрирани общо 88 паднали стълба и проводници от мрежата, обслужвана от дружеството.

Oт сутринта на 07.03.2015 г. в ЕVN България действа Кризисен щаб, който е във връзка с националния координационен център, Гражданска защита, кметове и областни управители. При добро време компанията е в готовност да включи в огледа на авариралите електропроводи и хеликоптер.

По отношение на наводнената подстанция в община Гълъбово ЕVN България успя с помощта на мини „Марица изток“ да подсигури аварийно електрозахранване за клиентите си.

Подобни статии

Top