Електронните болнични спестяват време на лекари и пациенти

11666968_10204073213061609_724987792_n

Хартиените болнични листове вече са в историята, като Здравната каса ще признава само електронните. Изтече и шестмесечният гратисен период, през който важеха и двете форми. В пловдивската Многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ електронните болнични са въведени изцяло още от 1 януари.

Росица Давидова е медицински секретар в Първо вътрешно отделение на Многопрофилна болница „Св. Пантелеймон“ в Плодив. Според нея новия  начин за изписване на болнични е много удобен както за пациентите, така и за лекарите и администраторите.

Става много по-бързо по електронен път. А за пациентите за изплащането на самите болнични става в много по-кратък период от време. За да се издаде болничният лист единствено от страна на пациента е необходимо да има амбулаторен картон, заверен от личен лекар с печат и номер. Само това се изисква от пациента, обясни Давидова.

Димитрийка Иванова е била за изследвания през последните няколко дни в болницата. Докато разговарях с медицинския секретар тя бе изписана и за 5-6 минути й беше попълнен електронен болничен, който да й послужи пред местоработата.

Обясниха ми много добре, че оттук нататък  болничнияг  ще бъде електронен, но ще има ксерокопие, което да удостоверява болничните дни и да ми оправдае дните, в които ме няма на работа, разказа Димитрийка.

Според жената болничният пести много време и на пациентите, и на лекарите. В болница „Св. Пантелеймон“ по този начин се работи от началото на годината.

До днес са издадени общо 711 електронни болнични, съобщиха от Информационната служба. Оттам поясниха, че проблеми до този момент не е имало. Единствените по-сложни случаи при издаването на електронните документи са били при няколко възрастни със зелени паспорти, но те са били хоспитализирани служебно с името им.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top