Електронни табла по възлови кръстовища в Пловдив

Започна изграждането на Център за управление на трафика, който е част от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив“. Кметът на града Иван Тотев и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова монтираха символично първата платка от системата. Според проекта камери на 50 кръстовищата ще предават данни за регулиране на движението, за се избегнат задръствания.

Центърът за управление на трафика е третият компонент от големия транспортен проект , който е на обща стойност 44 милиона лева.  Според договора ще бъде изградена и внедрена система за управление на трафика, която  включва  нови трафик контролери с модерна технология,  детектори на стратегически места, светофарни дисплеи и устройства.

Горната камера стои на тротоарната конзола и брои автомобили. Тя предава информацията на контролния център, чийто софтуер изчислява направлението на трафика. И той подава команда на светофарните контролери, които са по групи, как да действат по дадено направление, т.е в коя посока да има по-дълги зелени сигнали, обясни Борислав Кръстев, директор на звеното за управление на проекта.

Решенията за смяна на сигналите на светофарите ще се потвърждават от 5 оператора, които наблюдават системата. Програмата ще съдейства и за оптимизиране на градския транспорт.

„В 285 автобуса ще бъдат поставени устройства за поискване на приоритет. Градският транспорт следва да стане прогнозируем. Тези приоритетни устройства ще подават сигнал към системата, когато автобусът закъснява или избързва от твърдия график, коментира Христо Димчев, технически ръководител на проекта.

Кметът Иван Тотев заяви, че е заложена и система за видеонаблюдение  на кръстовищата , която ще бъде свързана с Центъра за управление на трафика.

Още от сега мога да кажа, че от следващия програмен период  ние ще надградим тези системи, които ще обхванат повече кръстовища. Ще въведем нови интелигентни средства за контрол и предупреждение, а именно електронни табла по възлови кръстовища, допълни кметът Тотев.

 

 

 

Подобни статии

Top