Елитът на сабя жени идва в Пловдив за последната Световна купа за сезона

В зала „Колодрума“ ще бъдат определени шампионките в индивидуалната и отборната надпревара, Йоана Илиева е голямата ни надежда

Елитът на сабя жени се събира в Пловдив, за да участва в последната Световна купа за сезона. В зала „Колодрума“ ще бъдат определени шампионките в индивидуалната и отборната надпревара, като заявки за участие са подали всички водещи състезателки в света. В Пловдив ще бъдат всички от Топ 10 в световната ранглиста, сред които и най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева (N8 в световната ранглиста). Тя ще се включи в надпреварата директно във втория й ден в събота, за да се бори за медалите заедно с 63-те най-добри на турнира.

Битката за призовите места индивидуално започва днес. Заявки за участие са подали 153 състезателки от 33 държави. Състезанието ще бъде изключително силно и заради факта, че е последното преди олимпийските игри през юли в Париж.

В петък в турнира на сабя жени влизат десет българки (Калина Атанасова, Ралица Гаджева, Мариела Георгиева, Олга Храмова, Белослава Иванова, Мия Лицова, София-Александра Медарска, Кристина Миланова, Натали Мишинева и Виктория Витлиемова), които ще играят в групи и елиминации за място сред най-добрите 64. На пътеките няма да се появи само европейската шампионка за девойки за 2024 г. Емма Нейкова, която има матура по български език и литература.

В събота са финалите индивидуално, а в неделя е отборната надпревара.

Входът в зала Колодрума е свободен, а организаторите от Българска федерация по фехтовка канят всички желаещи да гледат боевете на най-добрите състезателки в света. Всички класирания и резултати можете да следите на https://engarde-service.com/tournament/zheleznik/wcsw.