Ели и Сашо сбъдват мечтите си в Пловдив (СНИМКИ)

1723789_748094861875137_1806405165_n

Работилничка „Мечтатели“ – това са Ели от Плевен и Сашо от Пазарджик, които освен, че споделят житейския си път, заедно превръщат в професия хобито си да създават красиви неща. През май месец миналата година, семейството напуска покрайнините на София, за да създаде своя цветен творчески рай в арт столицата на България – любимия Пловдив.

Всичко започва в края на 2010 г., когато Ели и Сашо решават, че ще сключат брак. Започва познатата на всички бъдещи булки и младоженци обиколка по магазините в търсене на най-подходящите детайли за тържеството. Ели избира кремава рокля с големи рози в бордо, а всичко, което вижда на пазара е само в стандартния бял цвят.

Така бъдещата булка решава, че ще се справя сама с подготовката на тържествената украса. Започва първо с пoканите – купува основа за картички, панделки и не след дълго първото й самостоятелно изделиe е готово. С гордост показва поканата на бъдещия си съпруг, който обаче й казва, че панделката не е вързана както трябва.

Това не обезкуражава Ели и тя започва да гледа клипчета с панделки в мрежата. След много опити панделките стават перфектни, а тя така се увлича, че след самата сватба продължава да чете, да експериментира и да осъществява всичките си хрумвания.

Сашо също се вдъхновява от заниманието на любимата си и за Коледа й подарява специална машина плюс комплект с материали – картончета, дизайнерска хартия и ножове за изрязване и релеф. Ели започва с изработването на картички, върху една от които има рози, които по-късно стават характерни за нея.

Следват още няколко сватби, в които Ели се включва с изработване на детайлите, паралелно с това носи свои картички в близко до дома им магазинче. Хората започват да харесват творчеството й, а тя непрестанно се старае да бъде различна и да се отличава от останалите.

Преди да се установят в града под тепатата, Ели и Сашо са участвали в много пловдивски базари. Още тогава харесват атмосферата и хората тук, оставят жилището си в Елин Пелин и отварят крафтърския си магазин. Тъй като Сашо е роден в Пазарджик, двамата всеки ден пътуват, за да нощуват там. Усещат, че Пловдив е тяхното място и искат и клиентите им да се чувстват като у дома си.

„Крафтърството е всичко, което човек може да изработи с помощта на материали като хартия, панделки, клечки и каквото други се досети“, обяснява Ели. То има свои течения като декупажа или т.нар. салфетна техника или скрапбукинга, което представлява създаване на картички с материали, които са останали от изработката на други изделия.

Ели е човек, който въпреки, че е съвсем наясно с техниките, никога не прави нещата точно по стандарт. Харесва й да създава изделия извън всички правила и това винаги я отличава от остананалите творци. Визитките на „Мечтатели“ също са ръчно изработени и всяка следваща серия е различна.

В работата си като творец Ели има доста примери за нестандартни и оригинални поръчки. За кръщене на момиченце с име Далия е успяла да изработи модел на едноименното цвете само по снимки в интернет. Правила е експлодиращи кутийки, които изглеждат като картички, а в тях може да се постави годежен пръстен.

Предизвикателство пред нея е било и изработването на 3Д бебешки колички, нестандартен бебешки дневник, ваучер за пазаруване под формата на красива картичка, книжки с любовни послания. Ели винаги се допитва до своя съпруг, цени мъжкото му виждане за нещата и шеговито го нарича „моят Отдел технически контрол“.

Ели и Сашо редовно организират безплатно демонстрации и тематични работилници за своите приятели. На 2 и 3 март (понеделник и вторник) всеки, който иска да се позабавлява и да избяга от сивото ежедневие може да се включи в празничните работилници за изработване на картички с интересна сгъвка, кутийки с чекмедже, както и да разбере повече за различните техники.

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top