Емблематичните сгради на Асеновград – Старинно училище „Свети Георги“ (СНИМКИ)

???????????????????????????????

Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград е една изключително красива и важна сграда за запазване на културно-историческото наследство в града. Тя е място, на което се провеждат събития от различни сфери на живота. В нея се срещат съдби и хора, за да се потопят в миналото на града.

За интересните факти около Старинно училище „Свети Георги“ ни разказа Мина Христемова – уредник в направление „История 15-19 век“ към Исторически музей Асеновград. „Изключително важен акцент в тази сграда е дворът.“, започна разказа си тя. Той може и е използван за всичко. Там са се провеждали сватби, детски пленери, нощно лятно кино. Дворът е част от музейното пространтство на Старинното училище.

Той е първият, който влива душевността на посетителя в мястото, на което ще бъде след малко. Дворът е този, който грабва окото и сърцето. Той предразполага, а след това другите зали допълват впечатленията, които посетителят ще придобие.

Старинното училище е много интересно като архитектура. То е било многофункционално и удобно за учениците в Асеновград. Сградата съществува до 1997 г.. Тя бе в един сравнително добър технически вид, обяснява Христемова. Точно в тази година, обаче, била изпепелена от пожар почти до основи.

Тогава мястото е трябвало или да се реставрира, или да бъде продадено за съвременни нужди на частен предприемач. Вторият вариант не се е осъществил, може би, защото Старинното училище имаше статут на паметник на културата от местно значение.

По- късно, през 2000 г. стартира международна програма, която имаше за цел да предостави възможност на хората, съкратени от минната промишленост. Асеновградчани знаят, че в близост до града се намира Лъки с неговите мини и рудници. „Това бяха хиляди миньори, които трябваше да намерят друг начин на препитание.“, уточни Мина Христемова.

Тази програма имаше за задача да ги научи на нещо друго. Например, да започнат да се занимават с поставяне на фаянс, дограма и други. Старинното училище бе мястото, където трябваше да се осъществи обучението им. През 2003 г., Асеновград можеше да се похвали с една реновирана сграда. А именно – училището, което издигна в два етажа. На първия, където преди това са били перилни помещения, умивалници, място за съхранение на въглища и т.н., се оформиха две галерии със специално проектирано осветление за целта.

По проекта „Родопската Света Гора“, пък, се оказа че сградата е много удобна да се превърне и в Туристически информационен център. Идеята бе от нея да тръгват всички групи с туристи, дошли да посетят асеновградския регион.

По тази програма училището беше оборудвано с доста мебели и техника. Само след три години, през 2006 г., се пристъпи и към реалното изпълнение на основния ангажимент на сградата. Бе решено тя да бъде музейно пространство. Тогава се оказа, че уредниците са изправени пред своето най-голямо предизвикателство. Защото няма място да бъде създаден музей с много експонати и нформация, която на туристите трябва да е обяснена от екскурзовод.

Затова уредниците се спряха на варианта да бъде създаден музей-форум, който да препраща посетителя към миналото. Така, на втория етаж се разположи експозиция „История на просветното дело в града от края на 19- ти и първата половина на 20- ти век“. Направи се възстановка на училищна стая в една от залите.

В нея могат да се видят чинове, дъска за писане с тебешир, сметала от епохата. На чиновете са поставени различни книги, учебни тетрадки, пособия за писане, дъски с възможност за рисуване, перодръжка. Всичко което проследява развитието на образованието в този период може да бъде видяно, докоснато, осмислено.

„Тази зала стана атрактивен акцент в училището.“, коментира Мина Христемова. Другата стая на втория етаж е наречената условно „Книжарница Ганди“. Тя е именувана на Димитър Андреев-Ганди. Той е виден асеновградски общественик, дарител, книжар. Дарил е на музея фонд, който позволява да се направи възстановка не само на артефактите, предлагани от него в книжарницата му повече от 70 години, а и на това, което той е смятал за важно в своя живот.

Например, литература, свързана с високите национални ценности. В тази зала е поставен стелаж от първата книжарница на Ганди. Там са подредени произведения с различно съдържание, с интересен дизайн и дори с аромат на старинна книга. Освен нея, на горния етаж има зала, която в момента се реновира. Тя е посветена на културно-просветните дружества в Асеновград от края на 19- ти и началото на 20- ти век, в които са участвали голяма част от гражданите. Такива са били благотворително, спортно, културно, образователно, музикално, художествено, за закрила на животните, „Ученическа трапеза“, въздържателно и още безброй много дружества.

„Целта на така създадените и подредени помещения е да бъде изграден символичен кръг. Т. е., когато чове е все още дете, отива в училищната стая и се ограмотява. Пораства и посещава книжарницата „Ганди“, за да си купи нова книга, която да го образова. След това, вече образован, той решава че ще бъде музикант, спортист или друго и става част от културните дружества на живота в града.“, уточни Христемова.

Тя обобщи, че е направен опит в една дискретна среда да се покаже духовното израстване на Асеновград в споменатия период, без това да се натрапва на посетителя. Извън символичния кръг, но не на последно място е и конферентната зала, която също е на втория етаж. В нея могат да се видят артефакти от църковното минало на нашия град. Тази зала може да се използва за срещи, конференции и т.н.. Тя придава съвременност на Старинно училище „Свети Георги“ в Асеновград.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top