Емблематичните сгради на Асеновград – Исторически музей (СНИМКИ)

Историческия музей в Асеновград

Исторически музей Асеновград е една от емблематичните сгради на града. В него е събрано почти цялото културно-историческо наследство на Станимака и околностите.

Сградата на Исторически музей Асеновград се намира точно в центъра. Това я прави изключително достъпна за граждани и гости на града, жадни да научат любопитни факти от асеновградската история.

Посетителите имат възможността да се докоснат до миналото на региона от преди 9 000 години до наши дни. За историята и експозицията разказва за DCnews информаторът на Исторически музей Асеновград Николета Тянчева.

Тя обяснява, че той е отворен за посетители в днешния си вид от 09.09.1955 г.. Явява се наследник на музейната сграда, създадена от тогавашното археологическо дружество „Сварог“.

От 1971 г. асеновградският Исторически музей се помещава в постройката на бившия Военен клуб. Той представлява едноетажна сграда, която към момента вече е на две нива. Историческият музей в града може да се похвали с експонати, уникални и единствени сами по себе си.

Експозициите са разположени в няколко основни отдела. В двете нива на музея са подредени над 1 000 експоната – артефакти от праисторията, античността и средновековието, както и различни църковни принадлежности.

Всичко това е открито в околностите и вътрешността на Асеновград. Сред интересните експонати са бойни оръжия, битови и култови предмети, керамични съдове. Още на входа на Историческия музей ни посрещат оброчни плочки.

„Оброкът се е използвал за жертвоприношение и култ към божествата.“, обяснява Николета Тянчева. В началото на основната зала са представени най-ранните следи на живот от времето на неолита. Те са показани чрез експонати от праисторически селищни могили при селата Мулдава и Руен и от култовия комплекс при местността „Лопките“, Долнослав.

Част от подредените предмети са култови масички, култов съд на елена лопатар и други. Особен интерес будят главата на идол, отново открита в село Долнослав, шлемът тип „фригийска шапка“, както и украшението за врат за жени и така наречената „фибула“- игла за дрехи.

Продължавайки разходката из музея, Николета Тянчева ни разкрива, че единствено тук могат се да видят колела на антична колесница, открити в 1- ви век след Христа, в района на днешната ЖП гара. Те са намерени в тракийски гроб на богат тракиец, заедно със стол и копие, в напълно запазено състояние.

Стигаме до Богът на здравето Телесфор. Той привлича със загадъчната си усмивка. Статуетката е намерена в района на сегашния град Садово. За нея се предполага, че е внесена от някого в миналото от друга държава.

Част от експозицията са също оръжия на тракийски войни, монети, глинени питоси, в които са се съхранявали вода и храна. И още – запазени одежди, накити, римски и тракийски бронзови съдове, изработени от средновековна глазирана сграфито керамика.

Изложени са и сандък с принадлежности за обучение по музика и различни уникални книги – поменик за раждания и погребения, регистри, сметководни тефтери и други. Показани са портретни снимки на първия кмет на града Тодор Райчев , броеница на Ради Овчаров и печати, сред които този, на Градския съвет на Станимака.

В края на П-образната зала се вижда, че Асеновград е бил изключително богат и развит в занаятите още от миналото. Представени са снимки от предприятията за винопроизводство, бубарство /копринарство/, тютюнообработка и производство на цигари.

От изложените експонати става ясно, че през 1 900 г. се създава и първата в града „Фабрика за изкуствени цветя и погребални венци“. Неин собственик тогава е Христо Ковачев- Манийката. „Това е и първият знак, че в Асеновград започва да се развива производството на булченските рокли.“, разяснява информаторът на Историческия музей.

На второто ниво от сградата е разположен специалният кът с икони и църковни принадлежности. Сред подредените експонати са чаша за причастие, църковна утвар /предмети, които се употребяват в литургията/, икони, намерени в сегашния асеновградски квартал „Горни Воден“, богослужебни книги и стенописи от малката църква при Туристически комплекс „Асенова крепост“.

Отвън, пред самия музей са изложени загадъчен капак от съркофаг, намерен в село Златовръх, и така наречената „шарпана“- каменен уред за ръчно производство на вино. Преди да се превърне в Исторически музей сградата е била използвана за провеждане на културни мероприятия, играли са се и театрални постановки, обяснява в заключение Тянчева. По-късно помещението е станало Офицерско събрание на Асеновград.

 

 

Подобни статии

Top