Емблематичните сгради на Пловдив: Дом на учените (ВИДЕО)

Сгушена в скалите на Таксим тепе, в подножието на Античния театър и сградата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, се намира красивата къща на Андрей Георгиади, известна и като Хаджикалчовата къща. От едната й страна, през уличката, която някога е излизала до църквата „Св. Марина“ се издига величествено храмът „Св. Богородица“. От другата страна, на площадчето пред портите е църквата „Св. Никола“.  Домът на гръцкия търговец Георгиади, по-късно завещана от следващия си собственик Константин Хаджикалчов за старопиталище, днес се използва като творческа база на Съюза на учените в България.

Къщата на Андрей Георгиади е построена от  един от най-известните майстори строители на епохата – хаджи Георги Георгиев Хаджийски, роден в родопското село Косово, работил предимно в Цариград, Одрин и в Пловдив. Негови творения в града на тепетата са също къщите на Димитър Георгиади, Аргир Коюмджиоглу и Иван Коюмджиоглу (Хаджидрагановата къща). Според местното предание, засвидетелствано от пловдивския възрожденски писател Константин Моравенов, тези жилищни сгради принадлежат към т.нар. “сарайски къщи” строени от собствениците им с функциите на малки дворци. Според друго мнение обаче майсторът, построил този голям дом, не е известен.

Братята Георгиади били голяма търговска фамилия. Тя била оглавявана от вуйчото Яни Немцоглу и по-големите братя Андрей и Христо. През 40-те години на 19 век във връзка с търговските си интереси в Тракия, фамилията се преселва в Пловдив. Тук те се занимават с едра търговия десетилетия наред  до завръщането на последните наследници в Солун през 1922 година.

По-късно с къщата се сдобива големият наш общественик и участник в национално-освободителното движение преди Освобождението, синът на големия пловдивски благодетел и търговец Хаджи Калчо Дренски Константин Хаджикалчов. Той е търговец, банкер, общественик и политик, а за известно време и кмет на Пловдив. Синът продължава дарителското дело на баща си и превръща къщата в дом за стари хора, наричан по онова време старопитал. За целта през 1917 година той създава фондация и прави дарение като купува на търг двуетажната къща с дворно място от близо 900 кв. метра, която е оценена на 425 хил. лв. За самата издръжка на старческия дом той предоставя още 100 хил. лв в облигации.

Потомък на Константин Хаджикалчов е лондонският адвокат Джон Бризби, известен с благотворителността си и с популяризирането на Троянско сред английски благородници и висши чиновници.

Красивата възрожденска къща е прекрасен образец на пловдивската симетрична къща. За да се стигне до нея се преминава през покрит сводест вход и няколко каменни стъпала, които извеждат в красив двор с чимшири, дървета и градина. Изписаната фасада има двуколонен портик и красиво двураменно стълбище, което води към първия етаж. Къщата е с характерните за времето си резбовани тавани.

По традиция семейството е живеело на първия етаж, а вторият се е използвал като представителен – за гости и приеми. Красивите тавани, изписаните алафранги, фреските по стените, все още напомнят за богатството на търговеца Георгиади. Изключително интересно е разположението на къщата.  От едната страна на двора тя по естествен начин е защитена от скалната стена на Таксим тепе. Тук се намира мазата на търговеца. Тя не е направена с двоен покрив, а с единичен страничен покрив, който е прилепен за скалите. Днес къщата се използва от Съюза на учените.

През 2008 година правителсвото обяви за частна държавна собственост имота, намиращ се на ул. „Митрополит Паисий“ №6, който е архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение.

Днес Съюзът на учените продължава да поддържа връзка с наследниците на Константин Хаджикалчов. В къщата сегашните ползватели дори са оформили кът на дарителите, а част от помещенията носят имената им.

Така и днес Хаджикалчовата къща продължава да се ползва за обществени цели. Така, както е искал нейният последен собственик, преди да я дари на общината. А салоните и залите в нея все още пазят възрожденския дух и напомнят за отминалите времена.

Подобни статии

Top