Емблематичните сгради на Пловдив: Драматичен театър

Красивата сграда на пловдивския драматичен театър е една от най-познатите в Пловдив. Изградена във възрожденски стил, ремонтирана и реконструирана през първото десетилетие на 21 век, красивата постройка привлича погледите и впечатлява с архитектурата си. Зад червените стени на театралната сграда, лъскавите фоайета и красиви театрални зали, се крият обаче много тайни. Тайни, които създават вълшебството на театъра и го правят неповторим и уникален.

Съвсем наскоро театърът си върна сграда, чиято фасада гледа към главната улица. Това стана факт след спечелване на делата, които се водеха срещу реституцията им. Водят се разговори с общината за финансиране на ремонтите, с които фасадата на тази сграда ще грейне.

Двете зали, в които се играят театрални представления – голямата и камерната зала и днес карат публиката да затаи дъх, когато влезе в тях.

Но театърът не е само красивите зрителни зали, в които публиката се наслаждава на представленията и прекрасната игра на актьорите. Не е също и красивите фоайета, стълбища, фрески, които зрителите виждат, когато пристъпят прага на сградата, изградена във възрожденски стил. Зад целия този блясък на кристални полилеи, мрамор и полирано дърво, зад плюша, прекрасните гипсови орнаменти и кадифените завеси, се намира кухнята на театъра – помещенията, в които актьорите се подготвят, които съхраняват техните костюми, реквизит и декори.

На втория етаж зад сцената, там, където са гримьорните и перукерната стая, се намира и театралният гардероб. Стаичките, в които се съхраняват и гладят костюмите на актьорите, са мънички, но влизайки в тях, човек попада в света на представленията. И всяко от тях крие тайните на своята епоха и време. Освен костюмите, изнесени и подготвяни за всекидневните представления, които са част от актуалния репертоар, театърът има и друг гардероб. Той се намира на тавана и там всеки един костюм е поставен на своето място според вида си. Тук се съхраняват и изключително ценни екземпляри, носени от великите актьори в миналото.

Освен гримьорните, култово място е помещението за чакащи актьори, където артистите изчакват да бъдат повикани на сцената. Но най-голямата мечта на директора на театъра и приходящите актьори, е да се изградят ателиета за гостуващите артисти.

 

 

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top