Емблематичните сгради на Пловдив – зала „Съединение“

Ако някой попита: „Коя е най-известната сграда в Пловдив?“ – отговорите ще бъдат много. Но безспорно една от най-познатите и известни постройки в града е сградата, в която се помещава националната музейна експозиция „Съединение на България“. А в нея е зала „Съединение“. Разположена на едноименния площад, тя е била изградена за парламент на Източна Румелия.

Сградата е построена по проект на италианския архитект Пиетро Монтани. Той бил изключително интересна личност.

Проектът е основан на тогавашния европейски опит за парламентарна сграда. Включва една голяма зала, балкон за гости и журналисти и две странични крила, в които да заседава правителството на Източна Румелия и управата на областното събрание. По онова време то имало две сесии – през пролетта и есента и те продължавали около месец.

След Съединението Петко Каравелов, който през 1884 година е бил кмет на Пловдив, а след това министър-председател на България, решава да даде новопостроената сграда на Пловдивската народна библиотека и музей. Тук библиотеката остава до 1985 година.

Така тази зала става един културно-художествен център на Пловдив и събира едни от най-важните събития в града под тепетата.

Сградата е емблематична не само за Пловдив, но и за цяла България, защото е единствената автентична парламентарна постройка. Дори сградата на Народното събрание в София е достроявана три пъти и при нея не може да се говори за автентичност. Тъй като зала Съединение е била предназначена за парламентарни заседания, тя е изградена по особен начин.

През 1985 година тук се създава музейната експозиция „Съединението на България 1885 година“.

В залите на експозицията могат да се видят уникални предмети, оръжия, знамена, печати… Направена е възстановка на кабинет на министър-председател, зала, където е заседавало правителството, показани са най-стария велосипед по нашите земи, носии, книги, а също и военни трофеи, муниции и принадлежности. Заради изключителната акустика на зала Съединение, в нея са пяли и свирили много именити певци и музиканти.

Така връзката с миналото, възможността да се докоснеш до миналото, се обвързва с възможността да се докоснеш до изкуството. Това прави през последните години зала „Съединение“ емблематична.

 

Подобни статии

Top