Емблематичните сгради на Пловдив – Иконна галерия

В самото сърце на Стария град, между сградите на Туристическия информационен център, който пък е долепен до входа на емблематичната църква „Св. Св. Константин и Елена“ и подхода към „Конюшните на царя“, се намира Иконната галерия на Пловдив.

Ако си жител на Пловдив и бързаш или пък си турист, но не познаваш старинния резерват, лесно ще подминеш портата към иконната сбирка. Екскурзоводите обаче добре познават мястото и често насочват туристите към него. Иконната експозиция към Градската художествена галерия в града на тепетата е открита през 1975 година.

Експонатите в нея са събирани дълго, а специално за да бъдат приютени, е построена иконната зала.

Така се започва събирането на икони от пловдивския край. За да бъдат експонирани, специално за тях се проектира днешната сграда на иконната сбирка. За да се стигне до нея се влиза през дървена порта откъм ул. Съборна №22. Преминава се през дворче настлано с характерните за къщите в Стария град каменни плочи и по няколко стъпала се стига до площадката, на която е разположена сградата. Отвън тя прилича на малък храм – архитектурната форма наподобява византийска базилика с двускатен покрив.

Край оградата на дворчето е посадена смокиня, а няколко стъпала отвеждат към двора на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, където са посадени кипариси и декоративна растителност. През покривите се виждат пауните на къща Георгиади.

Подът на иконната галерия е изработен от мрамор, а таванът е висящ и направен от дърво. Целта на архитектите е била максимално сградата да се доближи до някогашните византийски храмове.

В средата на иконната сбирка има специално направена преградна стена, която е оформена като иконостас, макар и художествено, а не както в църквите. Спазен е обаче принципът за разположение на иконите.

На този импровизиран иконостас са изложени най ранните представителни творби от иконната сбирка – „Исус Христос“ и „Св. Богородица Одигитрия“, както и осем несебърски икони от т.нар. празничен иконостасен ред, зографисани от критски майстори. В сбирката има и икони от Ракитово, които са изписани от балкански майстори. Над 600 са експонатите в иконната сбирка, но само малка част от тях са в постоянната експозиция.

Сред най-ценните екземпляри са експонати, които представят източноправославното християнско изкуство от Пловдивския край и цяла Южна България от края на ХV век до края на ХІХ век. Сред тях са доста копия на икони, считани за чудотворни. Всяка от тях има своята легенда. Като например тази за чудотворната Св. Богородица Заклана от Ватопедския храм „Св. Димитър“, наричана така заради интересната история, която се разказва за нея.

Клисарят-монах, който се грижел за чистотата на храма често закъснявал за храна, затова хапвал само остатъци от трапезата и често оставал на хляб и сол. Веднъж се забавил много и останал гладен. Разгневил се, замахнал с ножа, с който чистел восъка по свещниците и ударил иконата на Св. Богородица. Острието се забило в дясната буза на изображението и от него потекла кръв.

Божията майка наказала монаха и той ослепял, а ръката му изсъхнала. Впоследствие, благодарение на горещите му молби и тези на монасите, Светата Дева се смилила над него и му върнала зрението, но ръката на грешника останала парализирана. Иконата на Св. Богородица Троеручица също има своята история.

Тя се намира в Атон и изцелила отрязаната от халиф ръка на св. Йоан Дамаскин. От благодарност той й подарил сребърна ръка, която била монтирана върху иконата.

Иконната галерия има своето предверие, което се използва за временни експозиции и основна зала, в която е постоянната експозиция.

Сред интересните експонати са също йерусалимските пана, едно от тях е показано в постоянната иконна сбирка. Често тук идват посетители, които се покланят пред самите икони така, както това се прави в църква. А самото помещение оставя у идващите да разгледат експозицията усещане не за галерия, а за истински православен храм, събрал най-ценните произведения на балканските зографски школи.

 

 

Подобни статии

Top