Емблематичните сгради на Пловдив - Куклен театър - DC news

Емблематичните сгради на Пловдив – Куклен театър

Една от красивите и внушителни сгради в центъра на Пловдив е сградата на Държавния куклен театър. Красивата постройка е общинска собственост, но от години се ползва от театъра. Някога тя е била собственост на Женското благодторително дружество „Майчина грижа“, създадено с патриотична и благотворителна цел още през 1868 година. Тогава, на 14 април, държавата подарява на дружеството парцела на ъгъла на ул. Фердинанд /сега Христо Г.Данов/ и ул. Петко Каравелов. По това време там имало паянтови сгради, в които „Майчина грижа“ създава детска забавачница и трапезария за бедни деца. Самата сграда е построена доста по-късно – в началото на новия 20-ти век.

За строежа й почетната председателка на дружеството княгиня Клементина в продължение на три години – от 1889 до 1891 година, дарява по 300и 500 златни лева, които по-късно са използвани като основен капитал за строежа. Княгиня Клементина е била много богат и щедър дарител. Построила е със собствени средства много обществени сгради в България, като училището за слепи, Климентинската болница и много други. Даренията за пловдивското сиропиталище продължават до смъртта й през 1907 година. Дарения дават и други знаменити пловдивчани. С парите се закупуват парцели наоколо, които по-късно са продадени на еврейски семейства, за да се издържа сиропиталището.

Основният камък на сегашната сграда се полага с тържествена церемония на 1 юли 1901 година. Строежът струва 35 хиляди лева, а откриването е било на 3 октомври 1902 година. През 1922 година имотът се увеличава с още една къща с две стаи и кухня, където се помещава трапезарията на сиропиталището. През 1926 и 29-та година се надстрояват още два етажа, а сградата се продължава по ул. Петко Каравелов.

Впоследствие са правени замени със собственика на съседни терени Сюлейман Лаутлъ и така сградата добива днешните размери. През Втората световна война и първите години след 9 септември 1944 година дружество Майчина грижа продължава дейността си. Но през 1948 година със заповед на Министерството на външните работи дружеството се разтурва и се придава към Женския съюз, а сградата се дава като собственост на Помощната организация, чиято дейност се дублира с Майчина грижа. Така, след 80-годишна дейност, благотворителното дружество е ликвидирано.

Сиропиталището се е издържало от доброволните дарения на войниците, приходи от к онцерти, членски внос на дружество Майчина грижа. Председател на дружеството е била Наталия Столипина. Тя е една от съпругите на висшите руски офицери в Южна България, чиято пък е инициативата за създаването на дружеството.

Целта му е била да осигури подслон и издръжка на сираците от войната и на пострадалите след Априлското въстание жители на Панагюрище, Клисура, Батак, Перущица и др. Освен от редовните приходи, майката на ген. Скобелев, Наталия Столипина и други офицерски жени набират средства в Русия, за да издържат сиропиталището. Впоследствие за издръжката му се използват и приходите, които идват от завещаните от Хаджи Гьока Павлов хотел България и много магазини в центъра на Пловдив. Правят се също дарения в натура от граждани.

Народният куклен театър се настанява в сградата на Христо Г. Данов 14 през септември 1962 година. Тогава тя вече е отчуждена и става държавна собственост. 14 години по-късно наследниците на Ефродита Паликарева, която притежава съседния имот, го продават и сега там се намира камерната зала на театъра. През юни 1995 година красивата постройка е обявена за общинска собственост. И досега не се знае кой е архитектът на сградата.

В момента сградата е ремонтирана и обновена. Решен е проблемът с отоплението. Театърът разполага с две зали – камерна с 45 места и зрителна – със 150 места. Тук има 2 репетиционни зали и няколко работни ателиета.

Влизайки в сградата, посетителят попада в просторно фоайе на две нива. От едната страна то отвежда към зрителната зала, от другата страна – към административната част. В коридорите, по стълбите и стълбищните площадки могат да се видят витрини с кукли и стенописи.

В двора има дърводелско ателие и железарска работилница. Дворчето е мъничко, то отвежда и към бившата камерна зала.

Сградата на Кукленият театър е едно много посещавано място. Тук ежедневно се дават представления, репертоарът е богат, а освен за деца, се правят и представления за възрастни.

Всяка година театърът е домакин на фестивала „Двама са малко, трима са много“. Тук се събират куклени театри от цялата страна, които демонстрират красотата на това изкуство. През изминалите години наградите за пловдивските кукленици не са никак малко.

 

 

 

Подобни статии

Top