Емблематичните сгради на Пловдив: Старинна аптека "Хипократ" (ВИДЕО) - DC news

Емблематичните сгради на Пловдив: Старинна аптека „Хипократ“ (ВИДЕО)

старинна аптека Хипократ в Стария Пловдив

В централната част на Стария град на ул. Съборна се намира двуетажната къща на д-р Сотир Антониади. Построена през 1872 година от един от първите дипломирани лекари и виден представител на гръцката общност в Пловдив, къщата е масивна сграда, с несиметрично разпределение, на първия етаж на която се помещава Старинна аптека „Хипократ“.

Сградата грабва с красотата си още от улицата. Красивата фасада, портата към двора с каменна настилка и градина, привличат с усещането, че всеки момент ще се появи собственикът и ще ви покани в аптеката, за да ви забърка крем за подмладяване или хапчета за настинка.

Освен търговското помещение, в което има и автентичен барометър от началото на 20-ти век, на първия етаж се намират също още две части от експозицията – ахтарницата и библиотеката. Думата ахтарница се среща в тълковния речник на Найден Геров. Това е остаряла дума и означава място, където са се продавали освен лекарствени препарати, също лечебни средства за животни, кафе, захар, препарати, чай, подправки, бои и др.дребни предмети, необходими за дрогериите. Всъщност това е прототипът на старите аптеки. Ахтарници са съществували и след Освобождението.

Библиотеката съдържа редки книги, наречени фармакопеи, на немски, френски, руски, чешки и английски език. Това показва, че хората, които са работели в тези старинни аптеки са знаели няколко чужди езици. Сред тях е 20-томна история на фармацията на немски език, издание от 1886 година, която е дарение на старинната аптека. В нея има рецепти от самото начало на използване на лечебни средства, до първата направена таблетка.

Към втория етаж на къщата води малко дървено стълбище със запазен дървен парапет и вътрешен прозорец. В малкия вестибюл с прекрасен изписан таван, е чакалнята, обзаведена с изящна масичка и автентични столове с дърворезба. Таваните на всички стаи на втория етаж на къщата са уникално изографисани с изписани розети и растителни орнаменти. Тук е и т.нар. асистентско помещение. В него може да се видят старинният апарат електрозон, шприцове за приготвяне на разхлабващи свещички, автоклав, стари уреди за направата на таблетки.

Къщата на д-р Сотир Андониади е превърната в музей на фармацията на 18 септември 1981 г. Тогава тук е открита единствената по рода си в България музейна сбирка и е възстановена старата пловдивска аптека, в която и до днес работи щанд за продажба на съвременни лекарства. Същата година в града се е състоял първият национален симпозиум по история на фармацията в българските земи, посветен на 1300 годишнината от създаването на българската държава. След реставрацията на къщата е запазена автентичността както на фасадата, така и на интериора. От ноември миналата година музеят е отворен отново след ремонт. И докато преди тук са се продавали лекарства, сега работи само като музейна експозиция.

 

 

 

Подобни статии

Top