ЕС постигна споразумение с Турция, ето и мнението на Борисов (СНИМКИ И ВИДЕО)

ЕС и Турция договориха споразумение за миграцията. Ето и коментара на българския премиер Бойко Борисов, а след него можете да видите и основните точки, представени от агенция Франс прес.

„По отношение на самите мигранти сме се съгласили за релокация до 1200 човека на наша територия, като до момента имаме само един, а либерализация на визите ще има след като се изпълняват поетите ангажименти от турската страна. Друго важно нещо е, че България пази най-надеждно границите си в ЕС. Харчим много средства за армия, ограждения и техника. Обсъдих с македонския президент, както и с колегите от EPP тежкото положение в Гърция и Македония. Проявяваме хуманност и солидарност, като преди няколко дни пратихме храна и вода за едните, днес и за другите. Но продължаваме да си държим и армейски части, и граничарите на границите, защото процесите са неконтролируеми“, заяви Бойко Борисов.

Ето основните точки на споразумението:

Връщане на всички мигранти

Всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, ще бъдат връщани в Турция, считано от 20 март. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите. Споразумението гарантира, че молбата на всеки кандидат за убежище ще бъде разглеждана индивидуално на гръцките острови. Така то няма да нарушава международните закони. Кандидатите за убежище, които не подадат молба или чиято молба не бъде одобрена, ще бъдат връщани в Турция. Гърция ще признае на Турция статут на трета сигурна страна, към която мигрантите могат да бъдат връщани и в която те ще се ползват с международна защита. На гръцките острови ще бъдат разположени турски служители, които ще подпомагат процеса на връщане на мигрантите. Цената на връщането се поема от ЕС. По тази точка от споразумението Турция и Гърция ще бъдат подпомагани от Върховния комисариат за бежанците и от институциите на ЕС. Турция поема ангажимента, че всички върнати мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.

Механизъм „един за един“

Споразумението предвижда, че срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет ще се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да успокои страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване. Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до тази цифра, механизмът „един за един“ ще бъде преразгледан, се казва в документа. Ако броят надвиши този таван, то механизмът ще бъде спрян.

Либерализация на визите 

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание  за либерализация на европейските визи за турски граждани. По-специално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. Но Анкара трябва да изпълни 72 критерия – нещо, в което някои дипломати се съмняват.

Финансова помощ

ЕС се ангажира да ускори изплащането на помощта от 3 милиарда евро, обещани вече на Турция, за да подобри условията на живот на 2,7-те милиона сирийски бежанци, намиращи се на турска територия. Когато тези ресурси бъдат на прага на пълното изчерпване, ЕС ще отпусне допълнително финансиране от 3 милиарда долара до края на 2018 г. За отпускането на тази допълнителна помощ обаче Анкара ще трябва да изпълни някои условия.

Членство в ЕС

Кипър се противопостави категорично на отварянето на нови глави в преговорния процес на Турция с Брюксел. Затова на този етап в споразумението беше включена компромисна формулировка, в която се споменава само една конкретна глава. Формулировката гласи, че ЕС и Турция са решили да отворят преговорна глава 33 (за бюджетните въпроси) по време на холандското ротационно председателство на ЕС, което приключва в края на юни. Във формулировката се говори още, че подготвителната работа за отварянето на други глави ще продължи в ускорени темпове.

ВИДЕО вижте тук!

Top