Етикетите на храните изкарват сивия сектор наяве - DC news

Етикетите на храните изкарват сивия сектор наяве

Задължителни етикети вадят фирмите от сивия сектор

Фирмите от сивия сектор у нас ще станат ясно видими за потребителя през декември с въвеждането на европейския регламент за вид и съдържание на етикетите. Само в бранш хлебарство и сладкарство те представляват почти 50 процента от всички производители, посочи председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз Мариана Кукушева.

Тези фирми са единствените, които в момента не се съгласуват с актуалните изисквания. В заключителния ден на националния практически семинар за етикетиране, който се домакинства от Университета за хранителни технологии в Пловдив, участниците изработват конкретни модели на етикети, които отразяват всички нововъведени изисквания.

Браншовите организации сега обучават предимно малки и средни производители, но за да достигнат до всички, се подготвя ръководство. Марияна Кукушева председател на УС на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите: „Изготвяме и сме почти пред печат на ръководство за регламента за етикетиране. Той ще стане настолна книга на всички български производители, която ще им помогне да пренастроят работата си в правилната насока“. Единствено фирмите от сивия сектор не се обучават.

На 14 декември в магазинната мрежа те ще станат ясно видими за потребителите От браншовите организации призоваха за внимание към етикетите, за да може клиентът да стане естествен регулатор на пазара. Иначе, проверки ще има, дори и от европейските институции, а глобите ще бъдат четирицифрени.

Подобни статии

Top