Етнографската къща в Асеновград отбелязва 25 години (ВИДЕО) - DC news

Етнографската къща в Асеновград отбелязва 25 години (ВИДЕО)

С ден на отворените врати Етнографската къща в Асеновград ще отбележи днес 25-тата си годишнина.

На 10 ноември 1989 г. в старата синя къща, някога собственост на гръцки търговец, оживява етнографска експозиция с представителен градски бит от края на XIX и началото на XX в. Затова днес музейната експозиция отваря врати за свободни посещения.

Сгушена в една от тесните улички в близост до църквата „Св. Николай Чудотворец“, портата на този дом е почти незабележима. Но от другата страна – откъм улица  „Шести януари“, която води към Асеновата крепост, сградата поразява с красивата си фасада и прекрасно изписване. И разбира се с лазурно синия си цвят.

Заможният гръцки търговец, който живял със семейството си в къщата до 1906 г., след това се е изселил в Гърция. По-късно сградата за известно време е била използвана като училище. Днес в нея се намира експозицията на стария градски бит, която отразява промените, настъпили в живота на хората от Асеновград, наричан някога Станимака, в края на 19 и началото на 20 век.

За по-младите, на които е любопитно да видят, и за по-старите, които желаят да си припомнят вълненията от момента на самото откриване на Етнографска къща-музей преди 25 години, от 18 ч. е предвидена прожекция на филм за онова време.

Вижте повече за Етнографската къща в следващото видео:

 

 

Подобни статии

Top