Етнографският музей събира сватбени вещи за изложба - DC news

Етнографският музей събира сватбени вещи за изложба

Етнографския музей събира сватбени вещи за изложба

Дарителска кампания обявява Регионалният етнографски музей в Пловдив. Стартира събирането на вещи, свързани със сватбените ритуали и обредност, типични за големите градове в Царство България до наши дни. Идеята е да бъде направена мащабна изложба ,която да покаже какво се е случвало през годините и доколко са се променяли градските обичаи за сватбения ден.

Едно изследване на ритуалите на градската сватба и представяне на колекция от вещи, свързани с обичаите в големите градове , свързани с този празник ще представлява интерес, както за нашите съвременници, така и за поколенията, които ще живеят десетилетия след нас. Когато хората ни даряват нещо, те трябва да знаят, че при нас ще бъде най-добре съхранено и запазено за поколенията, уверяват специалистите в Етнографския музей.

Те ще бъдат благодарни на хората, ако дарят вещи, снимки ,покани, тоалети и всичко свързано с градската сватба или поне да се разделят с тях за кратко време.

Къщата на Аргир Куюмджиоглу става музей благодарение на благотворителния жест на заможното пловдивско гражданство, което се отказва да участва в обявения за сградата търг и тя е откупена от Общината. Превърната е в музей, в който сега се съхранява част от нашата история. Едни от най-големите дарители са Недко Каблешков и неговата внучка Райна Каблешкова. Вещи, свързани с градската сватба, се събират в Етнографския музей до първото полугодие на 2015 – та година.

 

Подобни статии

Top