Ето българското участие в аферата „Панама“, има и акционери от Пловдив

Поне 50 компании, 6 фирми посредници, 16 собственици и 78-ма акционери от София, Пловдив, Банско, Плевен, Стара Загора, Варна, Севлиево, Правец, Монтана, Созопол, Панагюрищe, Габрово, Русе са били свързани с офшорни регистрации на Бахамите, Сейшелите, Антила, Панама, Ниуе и Британските виржински острови, съобщава вестник „24 часа“.

Още поне 100 са били директори, пълномощници, адвокати, или ликвидатори. Сред тях e имало и чужденци, които живеят или притежават паспорти в България, както и българи, които живеят в чужбина. Сред собствениците или акционерите засега няма български политици.

Това показва до момента глобално разследване на екип от Международния консорциум на разследващите журналисти – виж видео  (ICIJ), в което „24 часа“ е единственият български медиен партньор, като само един български журналист участва в голямото разследване на международния консорциум – Алексения Димитрова.

Интернационалното проучване #Panama Papers (#Документите Панама – бел. ред.) е базирано на мегаданни, до които преди повече от година се e добрал германският вестник „Зюддойче Цайтунг”, а впоследствие е споделил с ICIJ, който организира глобалното журналистическо разследване.

В разследването участват повече от 370 журналисти от 109 медии в 76 страни по света. Близо година те дълбаят във внушителен обем от данни – 2,6 терабайта, които съдържат близо 11,5 млн. документа, свързани с 214 488 фирми на клиенти от 202 страни, регистрирани в няколко офшорки в продължение на близо 40 години – между 1977 и декември 2015 г.

„Масивното изтичане на данни e най-голямото, известно досега”, казва германският журналист Бастиан Обермайер от „Зюддойче цайтунг”.

„Започнете ли да четете сега, ще ви трябват поне 26 години”, допълва за гигантския обем информация един от редакторите на проекта Мар Кабра.

Испански журналисти от El Confidencial изчислили, че изтеклата информацията е 46 пъти по-обемна от материалите, които станаха известни като Wikileaks.

Журналиститите откриват сведения за офшорни компании, свъзрани с 12 бивши или настоящи държавни глави и 61 техни роднини или приближени, както и за 128 политици и хора, заемащи публични длъжности. Сред тях – министър-председателите на Исландия и Пакистан, кралят на Саудитска Арабия и децата на президента на Азърбайджан, украинският президент Петро Порошенко и покойният баща на британския премиер Дейвид Камерън, близки на сегашни или бивши членове на китайското Политбюро, сред които и девера на китайския президент.

„Документите разкриват модел на скрити маневри на банки, компании и хора, близки до Путин. Офшорните фирми, свъзрани с тази мрежа, са успявали да осигурят скрито влияние на медийната и автомобилната индустрия в страната”, пишат журналистите от ICIJ.

Те се обърнали за коментар към Кремъл, но вместо да получат отговор на въпросите, говорител на Кремъл отправил публични обвинения, че консорциумът на разследващите журналисти и партньорите му подготвят подвеждаща „информационна атака” срещу Путин и хора, близки до него.

„Повечето от услугите на фирмите, които предлагат офшорна регистрация, са законни, ако се съобразяват със закона. Документите обаче показват, че банки, адвокатски кантори и други офшорни играчи често са пропускали да следват законовите изисквания, за да бъдат сигурни, че клиентите им не са участвали в криминални начинания, избягване на данъци или политическа корупция”, казват журналисти от екипа на ICIJ. В данните има информация за банки, които са били движещи сили за създаването на трудни за проследяване компании на Британските виржински острови, Панама или други финансови райски кътчета. Журналистите открили почти 15 600 фирми, създадени от банки за техни клиенти, които искат авоарите им да бъдат обгърнати в тайна.

Данните, на които е базирано глобалното разследване, изтекли преди време от малко известна, но силна юридическа фирма „Мосак Фонсека” – една от водещите в света, които предлагат офшорни услуги. Копманията е базирана в Панама, но има клонове в повече от 40 места по света – само в Китай офисите й са 8, а в Швейцария – 3.

Снимка: commondreams.org

Top