Ето всички подробности за новия формат, наречен Първа професионална лига

14 отбора ще участват в новия елитен шампионат, който ще носи името Първа професионална лига. Първенството ще стартира на 30 юли. Това стана ясно след последната среща между професионалните клубове, работната група от Българския футболен съюз и холандската фирма “Hypercube“ (консултант по проекта).

Специалистите от Холандия представиха на клубовете 3 различни варианта за формата на новия шампионат, като разясниха на присъстващите предимствата на всеки един от тях.

След подробната презентация, клубовете решиха чрез гласуване и избраха с пълно единодушие формата.

Първенството ще се проведе в 2 фази. В първата, отборите ще изиграят общо по 26 мача всеки срещу всеки, след което ще бъдат разделени съгласно класирането на група от 6 отбора, които ще се борят за титлата и право на участие в турнирите на УЕФА в общо 10 мача (по 2 мача всеки срещу всеки) и долна група, състояща се от 8 отбора.

Долната осмица ще се състои от 2 групи по 4 отбора, които ще изиграят 6 мача всяка, след което първите 2 отбора от тези групи по системата на директни елиминации ще се срещнат помежду си (първият от първата група срещу втория от втората група и вторият от първата група срещу първия от втората група) в два мача, изиграни по европейските правила с правило за гол на чужд терен.

Победителите от тези двубои ще изиграят още 2 срещи помежду си, които ще определят кой от тях има право да предизивика последния отбор от първата шестица, който получава право да участва в евротурнирите на негов терен в един мач и ако го победи, ще заеме неговото място в Европа.

Останалите четири отбора от двете групи в долната осмица, подобно на първите, ще изиграят по 2 мача помежду си (третият от първата група срещу четвъртия от втората и четвъртият от втората група срещу третия от втората група). Двата отбора, които загубят тези мачове, ще играят още 2 помежду си, за да определят кой от тях ще изпадне директно в по-ниската дивизия и кой ще играе бараж срещу втория в класирането от Втора професионална лига. Двата отбора, които победят също играят 2 мача един срещу друг, победителят си запазва мястото в Първа лига, а победеният ще трябва да играе бараж срещу третия в класирането от втора лига. Точките от редовния сезон няма да се делят на половина и ще се запазват в следващата фаза.

Клубовете гласуваха единодушно и за осъществяването на  периодичен контрол и инспекция на терените, който ще се провежда на всеки 3 месеца от специална комисия с представители на ПФЛ.

Правилото за играч до 21 г. засега се запазва и предстои да бъде обсъдено от Изпълнителния комитет на БФС.

От 1 юли 2016 г. се създават:

Първа професионална лига от 14 отбора

Втора професионална лига от 16 отбора

Трета лига от клубове с аматьорски статут в състав от четири (4) регионални групи, съгласно административно-териториалното деление на страната.

Снимки: bfunion.bg

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти