Ето какво да не правите вечер, за да отслабнете

Да се събудите с няколко допълнителни килограма отгоре е доста често срещан феномен. Дори ако се упражнявате и храните със здравословна храна, има няколко навика, които могат да станат причина за наддаване на тегло, без дори да  осъзнавате, пише beu.bg

Тук са изредени девет нощни навика, които ви карат да наддавате тегло:

1. Не получавате достатъчно сън

Всяка част от тялото ви се нуждае от достатъчно количество сън, за да функционира правилно. Ако спестявате сън, метаболизма ви ще страда, което може да доведе до увеличаване на теглото. Също така  ще се упражнявате по-малко, защото се чувствате уморени и нивата на кортизол ще се увеличат. Уверете се, че имате най-малко осем часа сън на нощ, за да избегнете увеличаването на теглото и умората!

2. Лягате си веднага след вечеря

Да си легнете след като сте похапнали сериозно може да възпрепятства процеса на храносмилането. Вашият метаболизъм се забавя, когато тялото ви преминава към спящ режим и може да изпитвате проблеми с храносмилането. Яжте по-лека вечеря и започнете да се храните малко по-рано, за да се избегнат увеличаването на теглото и храносмилателните проблеми.

3. Използвате електроника точно преди лягане

Синята светлина от телефона и компютъра може да засегне вашето здраве. Проучванията показват, че използването на електроника точно преди лягане може да попречи на съня ви. Уверете се, че сте изключили телефоните и компютрите най-малко един час преди лягане. Слушайте музика или четете книга, вместо това, за да се отпуснете.

4. Пропускане на вечерята

Може би си мислите, че пропускането на вечерята може да ви помогне да отслабнете, но по скоро е обратното. Пропускането на хранене забавя метаболизма ви. То може да ви кара да се почувствате по-гладни и да преяждате при следващото хранене. Важно е да отделите време за поне малко храна за вечеря.

5. Хапване след вечеря

Ако не ядете достатъчно протеини, може да останете гладни след вечеря. Безсмисленото ядене на снаксове и чипсове през нощта може да причини да преяждане и консумиране на „празни” калории, без хранителна стойност, които ще доведат до увеличаване на теглото. Ако наистина искате храна след вечеря, изберете нещо леко и здравословно.

6. Ядете тежки въглехидрати по време на вечеря

Въглехидратите дават на тялото ви енергия. Но ако ядете храна пълна с въглехидрати и след това си легнете, тялото ви не може да използва тази енергия, докато спи. Храните с много високо съдържание на въглехидрати съдържат рафинирана захар, която може да доведе до увеличаване на теглото. Изберете протеини на вечеря и по-леки порции.

7. Пиете алкохол преди лягане

Много хора пият алкохол през нощта, за да им помогне да се отпуснат. Това, което може би не знаете е, че алкохолът има отрицателен ефект върху съня. Това може да доведе до безпокойство и загуба на съня. Когато комбинирате загуба на сън с всички допълнителни калории от употребата на алкохол, не е трудно да се види как алкохола може да доведе до увеличаване на теглото.

8.  Лягате си късно

Оставането буден след полунощ също може да доведе до увеличаване на теглото. Ако не  позволявате на тялото си да спи, когато то иска,  може да наруши естествения цикъл на организма. Това може да повлияе нивото на хормоните ви и да качите килограми. Опитайте се да се отправите към леглото малко по-рано.

9. Гледате телевизия докато ядете

Ако имате навика да седите  пред телевизора докато ядете, това може да е причина за увеличаване на теглото. Ако сте разсеяни, докато дъвчете, може да преяждате, без дори да го осъзнавате. Изключете телевизора, докато се наслаждавате на вечерята.

Подобни статии

Top