Ето какво е менюто на космонавтите за Коледа и Нова година

Въпреки че са на около 400 км от Земята, астронавтите в Международната космическа станция ще опитат празнично меню на Коледа и Нова година, съобщи АФП. От няколко година гастрономията достигна и космоса с помощта на най-известните имена в бранша.

Сьомга от Аляска, пиле с къри по тайландски, наденички, сандвичи с бекон, картофи на пара, лимонов крем. Това е менюто, предложено от лондонския шеф-готвач Хестън Блументал за британския астронавт Тим Пийк. Деликатесите ще опитат всички негови колеги в Международната космическа станция.

Менюто за Коледа и Нова година обаче ще състави американският астронавт Скот Кели, който е командир на станцията. Алкохол на трапезата там няма да има.

„В Европа се опитваме да свържем астронавта с майстор-готвач от тяхната държава, за да подготви рецепти, който значат нещо за него“, каза инженер Ромен Шарл от Европейската космическа агенция. Ежедневната храна обаче е по-банална и се осигурява от НАСА и Роскосмос.

Празнична храна за астронавтите подготвя от 2006 г. и френският майстор-готвач Ален Дюкас.

В космоса езикът усеща различно вкусовете. Затова те трябва да са по-изявени. Храната не трябва нито да е много суха, нито водниста. Ако е суха, може да се образуват трохи и да ги вдиша някой астронавт. Ако е прекалено влажна и от нея паднат капчици, те могат да доведат дори до късо съединение. Много важна е безопасността. Всичко се стерилизира на 120 градуса Целзий 40 минути под високо налягане. Това е доста брутално готвене, но вкусът и текстурата все пак се запазват.

Снимка: nakratko.bg

Подобни статии

Top