Ето как да преборим депресията завинаги!

Болести през есента

Динамичното ежедневие, постоянният стрес и много други различни фактори, могат да окажат влияние върху нашето психично здраве. Когато стресът и умората се натрупат, често започват да се наблюдават и първите признаци на депресия.

Как можем да си помогнем?

Има много полезни храни и напитки, чиито съставки са доказали във времето, че могат да намалят тревожността и появата на депресия. Споделяме някои от тях, а вие ги хапвайте по-често и бъдете в отлично здраве.

Сладки картофи

Сладките картофи са много повече от вкусен зеленчук. Те са изключително богати на витамин В6. Ниските нива на витамина се свързват със симптомите на депресия. Ето защо е от съществено значение да добавяте сладки картофи по-често в менюто си.

Спанак

Спанакът е суперхрана, богата на желязо, триптофан и фолиева киселина. Серотонинът е невротрансмитер, който ни помага да се чувстваме щастливи. Триптофанът съдържащ се в спанака, може да помогне по естествен път да повишим нивата на серотонин и да се чувстваме по-добре. От друга страна фолиевата киселина също спомага за повишаване нивата на серотонин в мозъка.

Кашу

Ядките са полезни и ни помагат да поддържаме добра фигура. Кашуто също съдържа добри количества триптофан, което отново спомага за повишаване на доброто настроение, стимулирайки отделянето на серотонин.

Орехи

Когато се консумират в умерени количества, повечето ядки са добър източник на мононенаситени мазнини, полезни за здравето на сърцето, както и на протеини. Но когато става въпрос за намаляване на симптомите свързани с депресията, орехите са едни от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини. Тези киселини подкрепят цялостното здраве на мозъка.

Зелен чай

Зеленият чай е богат източник на антиоксиданти. Консумацията му има редица ползи за здравето, но една аминокиселина известна като теанин, може да намали риска от появата на депресия.

Тя е известна със своите анти стрес действия. Ето още една добра причина всеки ден да пиете чаша зелен чай.

Авокадо

И накрая, но не и на последно място е авокадото. То също влиза в групата на суперхраните, които могат да ни помогнат да намалим стреса и депресията. То е богато на триптофан, фолиева киселина и омега-3.

Омега-3 е незаменима мастна киселина, която помага в борбата с възпаление на мозъка и регулира невротрансмитерите в него.

Източник: az-jenata.bg

Подобни статии

Top