Ето кои именици трябва да почерпят днес

Българската православна църква почита днес паметта на Св. мъченица Неделя-Кириакия. Мъченицата е родена в Мала Азия. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестиви родители. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие. Когато пораснала много младежи искали да се оженят за нея, но тя отказвала на всички с думите, че е годеница на Христа.

Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на император Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя изповядва християнската вяра. Императорът заточил родителите в гр. Мелитин, гдето те пострадали мъченически, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й. Накрай, след като Неделя решително заявила: «За мене живот е да умра за Христа», мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч.

На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди смъртта си. След молитвата тя предала душата си на Господа. Това станало на 7 юли 289 година. Българските царе Асеневци (XII–XIII векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство, Търново.

До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който и превел името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия  – Неделя). От това време и до наши дни в България останал обичаят да се превеждат гръцките имена на български.

За света Неделя има съответна служба. Тя е преведена в Русия от гръцки на църковнославянски и е издадена в 1866 година.

На днешния ден храмов празник има пловдивската църква „Св. Неделя“.

Имен ден празнуват Недялко, Недялка, Неделя, Неда, Нели, Нелина.

 

Подобни статии

Top