Ето кои са номинираните за наградите „Сезар”! (СНИМКИ)

Селекция на филми, в които са представени виждания за света и на малко известни актьори, заедно със звезди на френското кино – номинациите за наградите „Сезар“ за 2016 година са далеч от полемиката по повод „Оскар“-ите в Холивуд, за които за втора поредна година са номинирани единствено бели актьори, предаде Франс прес. Наградите „Сезар“ ще бъдат връчени на 26 февруари в Париж.

„Гордея се, че съм французойка. Тук се справяме по-скоро добре. Селекцията представя хубава картина на онова, което Франция притежава днес“, заяви водещата на церемонията за „Сезар“-ите Флоранс Форести.

„Отличията „Сезар“ имат своя идентичност и оригиналност. Талантът говори сам за себе си“, прецени президентът на Академията за наградите „Сезар“ Ален Терзиан. Той приветства разнообразната селекция, която според него отразява „голямото богатство“ на филмовите продукции през изтеклата година.

С по 11 номинации, включително за най-добър филм и най-добър режисьор, са посветеният на дива от 20-те години на миналия век „Маргарита“ на Ксавие Джианоли и „Три спомена от младостта ми“ на Арно Деплешен.

„Дийпан“ с 9 номинации разказва за епопеята на трима бежанци от Шри Ланка във Франция. Лентата е заснета от Жак Одиар и спечели „Златната палма“ на миналогодишния фестивал в Кан.

„Мустанг“ – първият филм на френско-турската режисьорка Дениз Гамзе Ергювен, получил 8 номинации, пък е ода за свободата. С тази творба Франция ще бъде представена в надпреварата за наградата „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

„Фатима“ на Филип Фокон – вълнуващ портрет на чистачка мигрантка, е с 4 номинации, включително за най-добър филм.

Сред останалите номинирани са „Моят крал“ на Майвен, за унищожителна страст, „С високо високо вдигната глава“ на Еманюел Берко, представящ историята на млад престъпник, „Пазарен закон“ на Стефани Бризе, за света на труда.

В тазгодишните „Сезар“-и има донякъде паритет, тъй като три жени и четирима мъже участват в надпреварите за най-добър филм и най-добър режисьор.

Културното многообразие не се ограничава с филмовите продукции, а се забелязва също в актьорските категории. Антонитасан Джезутасан („Дийпан“) е сред номинираните за отличието за най-добър актьор заедно с две звезди на френското кино – Жерар Депардийо („Долината на любовта“), който вече е печелил „Сезари“-и за „Последното метро“ и „Сирано дьо Бержерак“, и Венсан Лендон („Пазарен закон“). Сред номинираните са също Фабрис Лукини, Жан-Пиер Бакри, Венсан Касел и белгиецът Франсоа Дамиенс.

Сориа Зеруал („Фатима“), която е родена в Алжир и по професия е чистачка, е номинирана за приза за най-добра актриса заедно с мароканката Лубна Абидар за филма „Much Loved“, посветен на забранената проституция в Мароко. С номинации са също Катрин Деньов („С високо вдигната глава“), Изабел Юпер („Долината на любовта“), Катрин Фро („Маргарита“), Еманюел Берко и Сесил дьо Франс.

Подобни статии

Top