Ето кой дари сепия на Природонаучния музей (СНИМКИ)

Всички пет сепии в Природонаучния музей в Пловдив са мъртви след нападението. В момента в аквариума има само един представител на този вид мекотели.

Сепията  е дарена от асеновградския адвокат Валентин Ройнов. Уловена е  край бреговете на рибарското и курортно селище Фанари, което  се намира на 30 километра от Комотини.

Транспортирана е в обикновенна кофа, защото Ройнов не е разполагал със специални съоръжения.

Валентин Ройнов е адвокат близо 15 години.  В Асеновград е познат  и като страстен любител на средиземноморския рибилов, който е по-специфичен  от обикновения и за него се изисква по-различно оборудване.

„Съвсем случайно улових първите си риби в Егейско море. Това бяха заргани. Оттам се запалих още повече и разбрах, че риболовът е много приятен. А досега с природата на брега на морето е невероятен, а предвид красотите на Егейско море е уникално изживяването“, коментира Ройнов.

След нападението на музея е взел решение да намери сепия, която е морски обитател и се лови успешно на изкуствена примамка.

„Нарича се каламариера  понеже е предназначена за улов на сепии и на калмари. С въдица се спуска близо до дъното , за да може да наподобява играта на обичайната храна на сепията, а именно рибка, която рови в пясъка. И по този начин успях да я уловя”, обясни адвокатът.

От улавянето до пристигането в музея са минали повече от осем часа. Най-големият проблем е бил намаляващото ниво на кислород във водата в кофата, в която е транспортирана сепията.

„Засега започна да се храни. Даваме й живи рибки и сме силни обнадеждени, че ще оцелее. Лошото е, че тези животни, които умряха, ги гледахме близо 5 месеца и те бяха стабилизирани, захранени“, сподели директорът на музея Огнян Тодоров.

Част от октоподите в аквариума също са уловени  и дарени  на музея от Владимир Ройнов.  Той има и нова цел –да улови калмар, който също да стане част от експозицията.

Подобни статии

Top